Pentru unii alcoolul e ca un drog

2Comentarii
Jumatate din cei peste 500 de bihoreni cu afectiuni datorate alcoolului prezinta sindrom de dependenta, iar unul din cinci bihoreni cu etilism cronic prezinta si sindrom de sevraj.

Datele sunt oferite de catre Directia de Sanatate Publica (DSP) Bihor si Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor, ambele institutii dorind sa puna în evidenta urmarile consumului excesiv de alcool. Din statistica rezulta ca dependentii de alcool sunt în acelasi numar la sat sau la oras si ca cea mai expusa grupa de vârsta este între 35 si 44 ani, cu mai mult de un sfert din suferinzii de afectiuni pe fond de alcool. Consilierii pe probleme sociale din cadrul CPECA au observat ca în unele zone ale judetului, consumul de alcool si „starea de mahmureala” sunt un fapt cotidian pentru unele familii, ceea ce duce la alterarea relatiilor interumane, atitudine de pasivitate, lipsa initiativei si nu în ultimul rând saracie.

Iar ofiterul CPECA pe probleme de prevenire reaminteste ca abuzul de alcool poate duce la conflicte intrafamiliale, accidente rutiere si de munca, pierderea locului de munca, acte de violenta sau infractiuni.

Medicul CPECA Bihor, Liana Oanea explica: „Alcoolul este drogul cel mai consumat în mediul nostru socio-cultural, generând cele mai multe probleme sociale si de sanatate

El este un depresor al sistemului nervos central, diminuând progresiv functonarea centrilor cerebrali superiori si producând dezinhibarea comportamentala si emotionala. Alcoolul nu este un stimulent asa cum se crede deseori, euforia initiala datorându-se faptului ca actiunea inhibitoare se produce si asupra centrilor cerebrali responsabili cu autocontrolul.”

In România conform statisticilor, vârsta medie de debut a consumului de alcool este de 13 ani, datele aratând o corelatie semnificativa între consumul de alcool si nivelul educational.

Mesajul CPECA Bihor este „Renuntati la alcool si duceti o viata sanatoasa”. Detalii se pot afla la www.anabihor.ro si adresa de e-mail cpecabihor@yahoo.com

Cristian Horgos2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor