Percheziții și în Bihor pentru spălare de bani și fals informatic. Pagubă de aproximativ 1 milion de euro

De Costel Demian
Reactualizat la:
Percheziții și în Bihor pentru spălare de bani și fals informatic. Pagubă de aproximativ 1 milion de euro
Miercuri dimineața au avut loc 15 percheziții domiciliare în Bihor, Ilfov, Vâlcea, Cluj, Constanţa, Giurgiu, Buzău și alte 20 în Italia, pentru destructurarea unui grup infracțional specializat în fals informatic, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.

Procurorii DIIOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti au descins miercuri dimineața la adresele de membrilor grupului infracțional.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2015 – 2018 pe teritoriul Italiei și a României a acţionat un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracțiuni informatice, respectiv fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos”, transmite DIICOT.

Se pare că grupul infracțional a fost format de doi cetățeni italieni care au coordonat mai multe celule alcătuite din aproximativ 50 de membri şi au acţionat concomitent în România și în Italia, fiecare având roluri bine determinate.

Trei români au avut un rol foarte important în activitatea infracțională a grupului. Potrivit DIICOT, activitatea acestora a constat în clonarea unor site-uri web ale unor bănci și instituții financiare, în vederea obținerii datelor de identificare ale cardurilor bancare precum și ale datelor de acces la conturile de online banking ale persoanelor vătămate. După accesarea conturilor de online banking prin utilizarea datelor astfel obținute, membrii grupului au transferat/virat sumele de bani în conturile altor membrii ai grupului, ce aveau atașate carduri bancare preplătite (prepaid).

Practic, suspecții obțineau în mod neautorizat datele de contact ale victimelor iar ulterior le trimiteau mesaje email, aparent din partea reprezentanților băncilor, prin care le solicitau datele confidențiale, sub pretextul că le sunt necesare pentru remedierea unor probleme de securitate ale contului bancar. Totodată, victimele erau îndrumate să acceseze un link din cuprinsul e-mailului, pentru remediere; acesta reprezenta o adresă de web, care conținea o clonă a paginii de internet a băncii.

p28-03-2018

În urma accesării link-ului, victimele erau redirecționate pe pagina web falsificată, în care introduceau datele de identificare ale cardului bancar precum și datele de acces la contul de online banking. Aceste date erau colectate de către membrii grupării, care ulterior controlau sumele de bani din conturi.

Ulterior, sumele de bani erau retrase în numerar de la ATM-uri din Italia și din România direct de pe cardurile preplătite, de către titularul contului atașat cardului, în schimbul unui comision. Restul sumei de bani era fie încărcat pe alte carduri preplătite, care erau utilizate la retrageri în Italia și în România, fie era transferat prin serviciile de transfer monetar rapid în România, unde acestea erau ridicate de către mai multe persoane de cetățenie română.

„În urma activității infracționale, au fost compromise conturile a aproximativ 200 de victime, valoarea totală a prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 1.000.000 de euro. În urma perchezițiilor, până în prezent, au fost ridicate mai multe computere, carduri bancare, documente de transfer bancar, dar și peste 50 de grame de cocaină”, transmite DIICOT.

Pentru destructurarea grupului infracţional organizat s-a constituit o echipă comună de anchetă între autorităţile judiciare din Romania şi Italia.

În urma perchezițiilor, 38 de persoane vor duse la sediul DIICOT-Structura Centrală în vederea audierii.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !