Pericol de inundaţii, dar şi ninsori

România este amenintata în acelasi timp de ninsori si inundatii. Pe mai multe drumuri nationale se circula cu dificultate iar politia avertizeaza conducatorii auto sa îsi echipeze autovehiculele pentru conditii de iarna.

6 judete au primit avertizare hidrologica din partea Centrului Operativ pentru Situatii de Urgenta. Au fost elertate prefecturile din Caras Severin, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Vâlcea. unde exista riscul ca în urmatoarele doua zile sa se produca torenti pe versanti.

Mai mult în urmatoarea perioada vor creste semnificativ si debitele în bazinele hidrografice Nera, Cerna, Jiu si Olt. În unele cazuri vir fi depasite cotele de atentie si chiar de inundatie. Problemele de acum au însa cauze mai vechi.

“Este rezultatul unui întreg lant de fenomene care a început în aprilie. Pamântul este îmbibat cu apa. Pe de alta parte despaduririle agresive fac ca torentii sa se formeze mult mai usor” este parerea unui meteorolog.

Se circula greu în bazinul Ciucului din cauza ninsorilor din ultimele ore. Drumurile nationale 12, 12A, 12, 13A, 13B si 11 B sunt acoperite cu un strat de zapada framântata.

În Harghita soferii cu masini neechipate corespunzator risca sa ramâna blocati în zonele montane. În judetul Suceava au iesit deja utilaje pentru a împrastia material antiderapant pe mai multe drumuri acoperite de gheata. Între Suceava si Falticeni zapada masoara deja între 3 si 6 centimetri.