Pericol de rujeolă la EURO 2008

Pericol de rujeolă la EURO 2008
Bucureşti/Oradea – Sute de români intenţionează să participe la Campionatul European de Fotbal din Elveţia şi Austria din perioada 7- 29 iunie. Comisia Europeană şi Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile din Stockolm îi avertizează pe microbişti dar şi pe sportivi că Elveţia a fost afectată de o epidemie de rujeolă din noiembrie 2006.

Astfel, până la jumătatea lunii martie a acestui an au fost raportate 1.800 de cazuri dintre care 600 de cazuri doar în acest an.

Pentru a preveni îmbolnăvirea participanţilor, Ministerul Sănătăţii recomandă acestora să-şi verifice statusul vaccinal la medicul de familie sau la sediul Autorităţii de Sănătate Publică judeţeană.Totodată, copiii cu vârsta de peste 12 luni trebuie vaccinaţi împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, iar copiii care au sub un an, se recomandă să nu fie duşi la acest campionat.


Adulţii atenţionaţi
Cât priveşte adulţii care nu au efectuate două doze de vaccin sau nu au făcut boala se recomandă vaccinarea cu vaccinul ROR, vaccin combinat rujeolă – rubeolă – oreion, sau VVR, vaccin rujeolic simplu. „Pentru persoanele adulte, în special pentru persoanele născute după anul 1963, se recomandă vaccinarea, în special pentru grupa de vârstă 20 – 30 de ani, datorită unei acoperiri vaccinale inadecvate”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătăţii.

Totodată, participanţii trebuie să cunoască şi faptul că în Austria este recomandată vaccinarea împotriva encefalitei de căpuşă înaintea angajării în activităţi în aer liber.

Boli periculoase
Rujeola este o boală infecţioasă de etiologie virală, extrem de contagioasă, uneori chiar severă, provocată de virusul rujeolic şi caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi eurpţie cutanată. Aceasta este una din bolile eruptive, contagioase ale copilăriei. Rujeola la adulţi evoluează mai grav decât la copii, cu febră mare, intoxicaţie pronunţată, neurotoxicoză, tuse chinuitoare. Deşi complicaţiile apar mai rar, acestea evoluează mai grav. Cât priveşte rujeola la gravide, în primele 2-3 luni ale sarcinii boala poate produce malformaţii congenitale.

Totodată, căpuşele din Austria pot transmite omului meningo-encefalita. În unele cazuri aceasta poate fi mortală, dacă în urma muşcăturii se transmite un virus ce provoacă febră ridicată sau chiar paralizie. Vaccinul împotriva acestei boli trebuie administrat cu două luni înaintea plecării, constând în trei injecţii.

„Noi nu ţinem aceste vaccinuri în farmacii deoarece ele expiră repede şi nu are rost să le ţinem pe stoc. În cazul în care o persoană doreşte să se vaccineze, poate merge la orice farmacie să comande vaccinul şi acesta îi va fi adus într-o zi”, susţine farm. Eugenia Hamza, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bihor.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !