Perpective sumbre pentru judetul Bihor

Vin vremuri grele pentru judetul Bihor. Conform tendintelor si perspectivelor prezentate de Directia Judeteanã de Statisticã (DJS) Bihor viata socio-economicã a judetului nu va cunoaste prea multe schimbãri în bine în perioada imediat urmãtoare.

În anul 2006 populatia totalã a judetului se va diminua cu 1,5 – 1,8 mii de persoane fatã de anul 2005. Resursele de muncã vor creste nesemnificativ prin continuarea extinderii vârstei de pensionare spre 65 de ani. Pe de altã parte, gradul de ocupare al populatiei se va diminua prin scãderea populatiei ocupate în agriculturã.

Adio lohn

Rata somajului se estimeazã cã va creste în perioada urmãtoare, în conditiile diminuãrii numãrului salariatilor din industria usoarã, cauzatã în special de disparitia lohnului. „Se prevede diminuarea drasticã a rolului si importantei industriei usoare în economia judetului, prin reducerea semnificativã a productiei în sistem lohn.

Aceasta va determina disparitia a cca. 30 de mii de locuri de muncã, cu serioase probleme în ocuparea disponibilizatilor, cu prepondrentã femei”, a declarat Dana Pasc, directorul DJS Bihor. Acest caz nefericit are totusi si o parte bunã, lohnul fiind recunoscut pentru salariile mici, acordate salariatilor. Odatã cu disparitia acestuia salariul mediu pe economie în Bihor s-ar putea apropia de cel la nivel national.

Concurenta

Apropierea integrãrii în UE va contribui de asemenea la disparitia unor societãti bihorene cu ativitate în industria alimentarã. „Standardele europene vor duce la falimentarea unor societãti bihorene care nu vor putea face fatã concurentei, în conditiile existentei în tãrile UE a unor subventii incomparabil mai favorizante pentru producãtori si comercianti”, este de pãrere directorul DJS Bihor.

În domeniul comertului cu amãnuntul va continua disparitia treptatã a unor magazine mici (tip ABC). Acestea nu mai reusesc sã facã fatã concurentei supermagazinelor nici în privinta preturilor practicate si nici în privinta sortimentelor oferite cumpãrãtorilor.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !