Persoane cu dizabilitati, incadrate in munca

Persoane cu dizabilitati, incadrate in munca
36 de persoane şi.au găsit anul trecut o slujbă prin intermediului Centrului de Informare şi Consiliere.

Persoanele cu dizabilitati din judeţ continuă să apeleze în număr tot la mai mare la Centrul de Informare şi Consiliere pentru persoanele cu dizabilităţi. „În cursul anului trecut 36 de persoane cu dizabilităţi au fost angajate prin intermediul Centrului”, a spus Dorel Drăghici, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Munca (AJOFM) Bihor.

Începând din octombrie 2006, în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor (AJOFM) funcţionează un Centru de Informare şi Consiliere pentru persoanele cu dizabilităţi. Încă de la inaugurare Centr a stârnit interesul persoanelor cu deficiente aflate în căutarea unui loc de muncă.

Cei care apelează la serviciile Centrului sunt consiliaţi, introduşi în baza de date a AJOFM-ului dar li se întocmeşte şi profilul de capacităţi şi ghidul de interviu.

Facilităţi

Pentru a stimula încadarea în muncă a acestei categorii de persoane, angajatorii care încadrează persoane cu hadicap primesc o serie de facilităţi.

Astfel, angajatorii care au cel puţin 50 de angajaţi au obligaţia să angajeze persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. În situaţia în care aceştia nu încadrează persoane cu dizabilităţi, pot opta la plata lunară către bugetul de stat a unei sume ce reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul locurilor de muncă în care nu au angajat persoane cu dizabilităţi.

Angajatorii persoanelor cu handicap, alţii decât unităţile protejate, beneficiază de deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptării locurilor de muncă protejate şi achiziţionării utilajelor ori echipamentelor utilizate în procesul de producţie de către persoana cu handicap, a cheltuielilor cu transportul de la domiciliu la locul de muncă, precum şi a cheltuielilor cu transportul materiilor prime şi al produselor finite la şi de la domiciliul persoanei cu handicap, angajată pentru munca la domiciliu. Primesc decontarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj a cheltuielilor specifice de pregătire, formare, orientare profesională şi de încadrare în muncă a persoanelor cu dizabilităţi, precum şi o subvenţie de la stat.

S.Al.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !