Persoanele cu dizabilitati pot

Persoanele cu dizabilitãti pot. Pot sã învete, dacã sunt educate de personal specializat, pot sã munceascã, dacã sunt asistate la locul de muncã, se pot integra social, dacã existã vointa comunã si explicitã a comunitãtii.

Din pãcate, în România, conceptul de asistent la locul de muncã lipseste cu desãvârsire atât din legislatia nationalã, cât si din organigramele institutiilor si firmelor. Si lista lipsurilor poate continua. Însã cea mai mare problemã a reprezintã mentalitatea, care trebuie schimbatã radical. Acestea au fost doar câteva dintre ideile care s-au desprins miercuri, cu ocazia întâlnirii desfãsurate sub genericul „Integrarea socio-profesionalã a persoanelor cu dizabilitãti”.

Lipsuri

Masa rotundã a avut loc la sediul Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului Bihor, fiind organizatã în colaborare cu AJOFM Bihor, Fundatia Evanghelicã Alsterdorf, Institutia Prefectului si Consiliul Judetean. Dr. Michael Wunder, reprezentantul fundatiei din Hamburg, a prezentat proiectul „Locuinte protejate si locuri de muncã asistate pentru tineri si adulti cu dizabilitãti. 18+”, derulat din septembrie 2004, în colaborare DGASPC Bihor si AJOFM Bihor.

Acesta a abordat problema integrãrii persoanelor cu dizabilitãti, relationând-o cu obiectivul României de a se integra cât mai curând în UE. Wunder a amintit cã îmbunãtãtirea situatiei minoritãtilor si a grupurilor marginalizate reprezintã o obligatie pentru un stat care doreste sã devinã membru UE.

„Domeniul social si cel al firmelor trebuie sã ajungã la un consens, la un obiective comune. Acesta este viitorul”, a spus Michael Wunder. Fapul cã în România, în institutiile de psihiatrie se regãsesc si persoane cu dizabilitãti, lipsa ofertelor dupã externare, a centrelor de zi, a locuintelor si a integrãrii în muncã, sunt doar câteva dintre aspectele punctate de Wunder.

Refuz

Livia Tepelea, de la DGASPC Bihor, a evidentiat importanta asistentei la locul de muncã pentru persoane cu dizabilitãti. Directorul AJOFM Bihor, Dorel Drãghici, a vorbit despre problemele cu care confruntã în încercarea de a stimula nivelul de angajare a persoanelor cu dizabilitãti.

Refuzul majoritãtii angajatorilor de a încadra în muncã persoane cu deficiente este dureros, mai ales cã firmele eludeazã legea prin diverse modalitãti, pentru a nu contribui la fondurile de solidaritate socialã. „Nu lipsa legilor este problema noastrã. La noi se scriu multe, dar nu le respectãm”, a observat Puiu Boit, presedintele Asociatiei Nevãzãtorilor Bihor – Sãlaj.

Sperantã

La întrunire au participat si reprezentantii agentilor economici care au angajat persoane cu dizabilitãti. Desi putine la numãr, firmele în cauzã reprezintã o sperantã cã poate, în curând, lucrurile se vor schimba si în acest domeniu, asa cum s-a întâmplat cu diminurea numãrului de copii institutionalizati.

„Cele trei persoane angajate se descurcã bine. Sunt harnici si cuminti”, a spus Popa Ibi, de la SC Szentpop SRL. Concluzia conferentiarilor a fost aceea cã tot mai multe firme ar trebui sã angajeze persoane cu dizabilitãti, si chiar sã se mândreascã cu asta, sã popularizeze ideea în rândul partenerilor de afaceri.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !