Persoanele fizice plătesc TVA pe tranzacţii

4Comentarii
188 persoane fizice din Bihor au efectuat tranzacţii imobiliare de peste 276 milioane de lei.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus gând rău persoanelor fizice care care au realizat tranzacţii imobiliare în perioada 2006 – 2008 şi nu au plătit TVA. Potrivit unui comunicat al ANAF, 7.145 au efectuat în perioada amintită 85.442 de tranzacţii imobiliare cu o valoare de aproape 15 miliarde de lei.

În Bihor

Astfel de tranzacţii au fost efectuate şi de persoane fizice din judeţul Bihor. „Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGDP) a judeţului Bihor efectuează în prezent prin organele sale de administrare a veniturilor statului şi inspecţie fiscală, controale la un număr de 188 persoane fizice care au efectuat un număr de 2.455 tranzacţii imobiliare, în valoare de 276.952.773 lei şi care ar putea întruni condiţiile de persoană impozabilă, în vederea stabilirii obligaţiei de plată către bugetul de stat reprezentând TVA aferent acestor operaţiuni”, a declarat Ioan Mihaiu, directorul coordonator al DGFP Bihor.

Conform prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, livrarea de către orice persoană a unei construcţii noi, a unei părţi a acesteia sau a unui teren construibil, care are caracter de continuitate, constituie operaţiune taxabilă din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată. „Persoanele fizice care au efectuat astfel de operaţiuni aveau obligaţia înregistrării în scopuri de TVA  în condiţiile prevăzute la art. 152 din Codul fiscal sau înainte de începerea activităţii conform prevederilor art. 153 din acelaşi cod şi plăţii TVA la bugetul de stat aferent livrărilor”, a precizat Ioan Mihaiu.

Potrivit ANAF, persoanele fizice care au achiziţionat astfel de construcţii noi şi terenuri construibile în vederea utilizării în scop personal, nu au obligaţia plăţii TVA.

Dan Birta4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor