Persoanele fizice trebuie sa plateasca TVA pe tranzacţiile imobiliare

Avocat Răzvan Doseanu
Avocat Răzvan Doseanu
În Romania pe rolul instanţelor exista numeroase litigii cu persoane fizice care au realizat tranzacţii imobiliare cărora fiscul le-a cerut începând cu 2009 plata TVA retroactiv, însă aceştia au contestat măsura în instanţă pe motiv că erau scutiţi prin lege.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a dat publicităţii la data de 9 iulie 2015 hotărârea pronunţata in cauza Salomie-Oltean, stabilind că statul poate solicita TVA unor persoane fizice pentru tranzacţii imobiliare, însă vânzătorii au dreptul de deducere a taxei.

Domnii Salomie si Oltean au sesizat Tribunalul Cluj cu o cerere de anulare in parte a unor decizii de impunere, care a respins acţiunile menţionate ca nefondate.

Sesizată cu recurs, Curtea de Apel Cluj a ridicat problema conformităţii cu principiul securitatii juridice a deciziilor de impunere emise de administraţia fiscală, din moment ce, pe de o parte, legislaţia română nu ar fi stabilit normele de aplicare a dispoziţiilor privind aplicarea TVA-ului în cazul tranzacţiilor imobiliare decât începând de la 1 ianuarie 2010 şi, pe de altă parte, practica administraţiei fiscale ar fi constat mai degrabă, până la acea data, în nesupunerea unor astfel de tranzactii TVA-ului.

Curtea de Apel Cluj a decis să sesizeze CJUE cerând lămuriri cu privire la problemele juridice care se pun în litigiile referitoare la obligaţiile fiscale în materie de TVA ale persoanelor fizice care au realizat tranzacţii imobiliare anterior datei de 1 ianuarie 2010 (data intrării în vigoare a modificărilor legislative semnificative în acest domeniu, în sensul clarificării obligaţiilor persoanelor fizice).

Decizia CJUE tranşează practic aceste litigii in favoarea statului, fiind vorba de o hotărâre cu caracter obligatoriu pentru toate instanţele care au pe rol cauze similare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !