Personal redus şi în asistemţa medicală şi cabinete şcolare

Personal redus şi în asistemţa medicală şi cabinete şcolare
Personalul din unităţile de asistenţă medico-socială şi din cabinetele medicale ale unităţilor de învăţământ ar putea fi redus, anul acesta, cu 2.400 de oameni, potrivit unui proiect de hotărâre care stabileşte normativul pentru personal şi standardele de cost pentru servicii.

Potrivit proiectului pentru aprobarea standardelor de cost “pentru unele servicii medicale şi activităţi de asistenţă medico-socială şi de mediatori sanitari rromi”, publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, prin aplicarea normativului de personal propus se estimează o posibilă reducere a numărului de personal comparativ cu anul precedent cu 616 persoane (24 medici, 152 asistenţi medicali, 118 personal auxiliar, 57 TESA şi personal de conducere şi 265 muncitori şi personal de deservire). De asemenea, în cabinetele din unităţile şcolare ar urma să fie o reducere a personalului de 1.776 de persoane (160 medici şi 1.616 asistenţi medicali).

“Din situaţiile noastre, avem deficit de personal şi nicidecum prea mulţi angajaţi, ca să fie nevoie de disponibilizări. E vorba de personalul cel mai important în această activitate deosebit de sensibilă, cel mai expus. Ne vom consulta cu organizaţiile noastre cu privire la ce se va întâmpla în 2010 şi va trebui să avem în vedere acţiuni mai dure. Probabil, vor fi acţiuni de protest, pentru că vrem să apărăm fiecare om, nu doar pe cei 2.400 despre care se vorbeşte în acest ordin. Sunt mai multe încercări de reducere a personalului, chiar şi prin procesul de descentralizare, pentru că autorităţile locale nu au bani să plătească personalul”, a declarat, pentru NewsIn, liderul Sanitas, Marius Petcu.

Potrivit aceluiaşi proiect, normativul pentru personalul din unităţile medico-sociale este de un medic la 25-30 de paturi, un cadru sanitar mediu la 15-20 paturi pe tură şi  o infirmieră la 8-12 paturi pe tură. În cabinetele din grădiniţe este nevoie, potrivit proiectului, de o asistentă medicală la 60-100 de copii în unităţile cu program prelungit şi o asistentă medicală la 60-80 de copii pe tură în grădiniţele cu program săptămânal. În unităţile şcolare e nevoie de un medic general la maximum 2.500 de elevi şi o asistentă medicală la 800-1000 de elevi, un medic stomatolog şi o asistentă medicală stomatologie la 1.500 de elevi. În unităţile de învăţământ superior normativul este de un medic general la 3.000 de studenţi şi o asistentă medicală la 1.500 de studenţi.

Sursa NewsIn0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !