Personalul nedidactic, triat la cerere

2Comentarii
Aleşii locali orădeni au votat luni noul număr de posturi nedidactice pentru învăţământul preşcolar şi preuniversitar din Oradea. Au fost reduse 75 de posturi şi jumătate.

Primarul Oradiei a explicat că, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, au fost nevoiţi să reducă din posturi, pentru a răspunde solicitării imperative venite de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. În şedinţa de Consiliu Local, inspectorul şcolar general Dorel Luca, el însuşi consilier local PDL, a explicat că s-a cerut expres reducerea posturilor, atât la personalul didactic cât şi nedidactic. „Noi avem 10.557 de norme în tot judeţul şi suntem în deficit cu 200 de norme. În ciuda acestui fapt, ni s-a cerut să reducem normativul şi mai mult, până la 9.976 de posturi, fără să se ţină cont de deficitul de norme pe care îl aveam şi până acum!”, a spus Luca, care a făcut reduceri între suplinitori.

La nivelul Oradiei, de la 728,5 s-a ajuns la 653 de posturi nedidactice. Potrivit primarului IlieBolojan, pentru a se putea stabili care posturi vor fi reduse, s-a făcut un total al posturilor ce puteau fi păstrate şi s-a împărţit la numărul de unităţi şcolare şi preşcolare. S-a făcut apoi o medie pe fiecare şcoală în parte, iar acolo unde s-a constatat că personalul era şi până acum sub această medie, se va transfera personal din altă parte, de unde normativul e supraîncărcat, conform noii scheme. Aşadar, din această recalculare a posturilor unii au avut de câştigat!

Purgatoriul primarului

„Până acum, unii erau în Rai iar alţii în Iad. Acum, toţi vor fi în Purgatoriu!”, s-a explamat plastic Bolojan. Primarul a ţinut să precizeze că, împreună cu inspectorul şcolar general Luca, cu directorii de şcoli şi grădiniţe şi cu reprezentanţii sindicali nu au făcut altceva decât să împartă sărăcia…

În urma reducerilor, la grădiniţe procentul mediu de acoperire faţă de normativ va fi de 76,21%, conform datelor puse la dispoziţie de municipalitate. În Oradea sunt 28 de grădiniţe, la care se adaugă grupele de preşcolari de la cele cinci licee confesionale. În schimb, la şcolile cu clasele I-VIII, în total cincisprezece, procentul mediu de acoperire se situează la 84,49%, în timp ce la licee, 25 la număr, procentul e de 75%.

Călin Corpaş

 

Taguri: , ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor