Pesta se cere lichidată în păduri!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
5Comentarii
În localitățile afectate, de Crăciun oamenii vor trebui să-și cumpere carnea de porc care până deunăzi o aveau în bătătură
În localitățile afectate, de Crăciun oamenii vor trebui să-și cumpere carnea de porc care până deunăzi o aveau în bătătură - © Foto: EPA
În timp ce porcii au fost lichidați în satele din nordul Bihorului, autoritățile întârzie să ia măsuri pe fondurile de vânătoare.

Asociația Agricultorilor din Valea Ierului (AAVI) reclamă modul amatoricesc, ineficient și, pe alocuri, abuziv în care a fost contracarată pesta porcină africană, în nordul Bihorului. Reamintim că sute de porci au fost sacrificați recent în localitățile Abrămuț, Olosig și Albiș, chiar sub ochii proprietarilor, prin Ordinul Prefectului, care a hotărât lichidarea tuturor porcilor din aceste localități.

Prin vocea lui Csomortanyi Istvan, asociația din Valea Ierului reclamă faptul că, dacă nu va fi readusă sub control situația mistreților bolnavi din păduri, lichidarea porcilor din gospodării va rămâne fără rezultat.

Dă exemplul Ungariei

Într-un document ce va fi înaintat Prefecturii, AAVI cere „informarea corectă și din timp” a gospodarilor, precum și luarea de măsuri severe împotriva populației de mistreți de pe toate fondurile de vânătoare din nordul Bihor. Mistreții sunt cei care au adus virusul în fermele oamenilor, iar exemplul Ungariei este la îndemână. Peste graniță virusul nu a ajuns în gospodării, deoarece autoritățile au luat din timp măsurile ce se cereau – adică identificarea și împușcarea mistreților! „Din primăvară, oamenii au tot informat către primării (despre mistreții găsiți morți – n.red.) și tot nu s-a întâmplat nimic. Dar cert este că localnicii știau că-i bai. Focarele de infecție din gospodării nu au apărut din senin. Anul trecut, în ciuda celor 26 de focare la mistreți, în Ungaria, infecția nu a ajuns în curțile oamenilor”, declară Csomortanyi. Acesta reclamă influența nefastă a unor vânători de frunte din județul Bihor – primari, polițiști, politicieni, etc – asupra autorităților, ce rămân pasive față de mistreții infestați.

39285740_2223127064582741_1088790564771463168_n Isvtan Csomortanyi ©

Delorean „tace ca porcu-n cucuruz”

Csomortanyi afirmă că dacă autoritățile nu iau măsurile necesare pentru stoparea pestei, va îndemna proprietarii la nesupunere civică! „Sunt afectate comune cu majoritate de etnici maghiari și avem și un subprefect ungur, dar acesta tace ca porcu-n cucuruz”, concluzionează reprezentantul asociației de agricultori.

Problema despăgubirilor

Se cere, de asemenea, stabilirea urgentă a sumelor cu care vor fi despăgubiți proprietarii afectați, precum și comunicarea procedurilor concrete de despăgubire. Csomortanyi reține alte probleme transmise de gospodarii păgubiți, care așteaptă despăgubirile per kilogram: „Suntem în august, iar greutatea porcilor nu e aceeași ca cea din decembrie. Iar scroafele gestante au o valoare economică mai mare, dar nu se ia în calcul. Ce se întâmplă cu paguba la furajele achiziționate deja, s-a turnat deja sodă caustică pe ele”, afirmă președintele executiv AVVI.

Gospodari intimidați cu poliția

Sunt reclamații conform cărora gospodarilor nu li s-a înmânat copii de pe procesul verbal al sacrificării animalelor, iar blocarea ieșirilor din aceste sate, de către poliție, a avut rolul de a-i intima pe gospodari, la fel ca și limbajul indecent cu care au fost tratați oamenii. Ca-n vremurile de tristă amintire, când se rechiziționau animale, cu forța.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor a decis asomarea tuturor porcilor din trei localități bihorene după ce luni, 13 august, a fost reconfirmat un caz de pesta porcină. Motiv pentru care, în scurt timp, în localitățile Abrămuț, Albiș și Olosig nu va mai rămâne nici un porc în gospodăriile ori...
În baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, în județul Bihor au fost confirmate în total 27 focare de pestă porcină africană (PPA). Dintre acestea 26 la porcii domestici ș...
Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că, împreună cu Comitetul local, a luat cu greu această decizie, pentru a nu se ajunge la situația de a omorâ toți porcii din Bihor. Primii 126 de porci din focarul de pestă porcină de la Abrămuț au fost omorâți joi. La primele estimări, acțiunea se va...5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor