Peste 1.000 de litri de titei deversati in Barcau

Pasztor Sandor
Pasztor Sandor
Substanţe extractibile şi petroliere de zece ori peste valoarea admisă în râul Barcau. În urma poluării cu ţiţei debitul Barcăului este monitorizat în permanenţă de către specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Crişuri.

„La ora actuală, pentru a preveni un eventual dezastru ecologic monitorizăm debitul râului. Până când echipele OMV Petrom curăţă câmpului de ţiţeiul deversat, există riscul ca în cazul unei viituri câmpul să fie spălat de ape, iar ţiţeiul să ajungă în cursul de apă. În cazul în care se anunţă creşteri însemnate ale debitelor vom acţiona pentru închiderea acumulării Suplacul de Barcau. Această acumulare se află în amonte de zona incidentului şi are ca o primă utilitate atenuarea viiturilor de pe Barcau. De menţionat este faptul că pe parcursul acestor zile nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă însă, cu toate acestea ABA Crisuri va monitoriza zilnic calitatea apei până aceasta va reveni la parametrii iniţiali” a declarat Pásztor Sándor, directorul ABA Crisuri.

Magistrală spartă

„În dimineaţa zilei de sâmbătă ABA Crisuri a fost sesizată cu privire la spargerea conductei de pompare ţiţei de la o sondă din parcul 6 al Schelei Suplacul de Barcau, sondă gestionată de OMV Petrom”, a precizat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al institţiei.

În urma incidentului, din conductă s-au scurs patru metri cubi lichid din care o cantitate de aproximativ 500 litri ţiţei s-au deversat în râul Barcau. Pelicula de ţiţei s-a extins pe o suprafaţă de aproximativ 500 de metri iar personalul OMV Petrom a intervenit în decursul zilei de sâmbătă prin sistarea pompei avariate şi înlocuirea acesteia precum şi prin amplasarea a şase baraje absorbante şi curăţarea pământul afectat de scurgerea de ţiţei.

Luni seara ABA Crisuri a fost sesizată din nou cu privire la o nouă poluare pe râul Barcau, în Suplacul de Barcau, aproape de calea ferată. De această dată s-a constatat o fisură pe conducta magistrală de transport ţiţei. Din conductă s-au scurs şase metri cubi de ţiţei din care aproximativ 700 litri s-au deversat în râul Barcau.

Specialiştii ABA Crisuri au recoltat trei probe de apă din trei zone diferite şi anume din amonte de primul baraj, adică în vecinătatea sondei, de la podul rutier şi aval de ultimul baraj absorbant, adică în dreptul localităţii Leşmir. Echipele de intervenţie din cadrul OMV Petrom au montat opt baraje absorbante şi au oprit pomparea ţiţeiului prin conducta avariată. În paralel cu această manevră au realizat şi o incintă specială pentru colectarea ţiţeiului scurs pe câmp. Ca măsură suplimentară s-a montat un baraj la podul rutier Balc, pentru reţinerea irizaţii din amonte.

Rezultatele Laboratorului de Calitatea Apei, atât pentru probele prelevate sâmbătă cât şi pentru cele prelevate în decursul zilei de luni indică faptul că nivelul oxigenului din apă a scăzut de nouă ori faţă de limita minimă, iar substanţele extractibile şi petroliere depăşesc de zece ori valoarea admisă. În prezent sursa poluării a fost sistată în totalitate iar evoluţia fenomenului este în descreştere.

S.Al.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !