Peste 18 milioane români aşteptaţi la vot

Peste 18 milioane români aşteptaţi la vot
BUCUREŞTI – Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi să voteze la referendumul pentru demiterea preşedintelui, din 19 mai, la secţiile de votare din ţară şi din străinătate, autorităţile române având pregătite peste 17.200 de secţii de votare în ţară şi aproape 180 în străinătate.

Potrivit Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), în vederea referendumului pentru demiterea preşedintelui au fost organizate 17.294 de secţii de votare şi au fost finalizate listele electorale, pe care figurează 18.212.970 de alegători cu drept de vot. Cu toate acestea, aproximativ 612.000 de persoane nu îşi vor putea exprima opţiunea electorală întrucât au documentele de identitate expirate.

Totodată, au fost tipărite 20.271.310 de buletine de vot (calculate raportat la numărul populaţiei cu drept de vot plus 10 la sută), realizate 20.047.597 de timbre autocolante şi 87.265 de ştampile de vot. Buletinele de vot care urmează să fie folosite la referendumul naţional au fost realizate la tipografia “Monitorul Oficial” R.A.

Ministerul de Externe a organizat, pentru referendumul de la 19 mai, 178 de secţii de votare în 93 de ţări, inclusiv în alte localităţi decât cele în care se află misiuni diplomatice şi oficii consulare.

Astfel, noi secţii au fost organizate în Franţa (Bordeaux, Nantes), Israel (Haifa), Italia (Roma, Bari, Padova), Irak (Bagdad – zona internaţională), Grecia (Atena), Republica Moldova (Chişinău), Spania (Alcala de Henares, Alcazar de San Juan, Roquetas de Mar, Madrid, Calatayud), Ungaria (Budapesta), SUA (Phoenix, Sacramento, Saint Louis, Seattle). În Italia, deja existau secţii de votare la Roma, Genova, Florenţa, Treviso-Asolo, Milano, Torino.

Reprezentanţii Ministerului Apărării au înfiinţat nouă secţii de votare (pentru aproximativ 1.600 de militari), din care opt sunt destinate militarilor aflaţi în zonele de conflict (Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia-Herţegovina), iar una celor aflaţi la bordul fregatei “Regina Maria”.

Potrivit unui Ordin al ministrului Apărării, Teodor Meleşcanu, cadrele militare, cursanţii, elevii şi studenţii instituţiilor militare de învăţământ, soldaţii şi gradaţii voluntari, precum şi personalul civil din ţară vor putea vota, în condiţiile legii, în localitatea de reşedinţă. Cei angrenaţi în misiuni de pază sau în alte activităţi operative îşi vor putea exercita dreptul de vot la orice secţie de votare unde au posibilitatea de a vota pe listele suplimentare.

Actul normativ interzice personalului armatei să facă orice fel de declaraţii publice sau de presă pe teme legate de referendum.

De asemenea, comandanţii unităţilor militare sunt obligaţi să nu permită distribuirea sau afişarea materialelor necesare campaniei pentru referendum în unităţile subordonate În unităţile militare nu sunt premise nici întruniri, discursuri sau conferinţe de presă privind campania pentru referendum. Şi presa militară are embargou în privinţa informaţiilor legate de această temă.

Ordinul mai prevede că, în perioada 17-20 mai, nu se vor executa trageri cu armament individual, lucru cu material explozibil real şi nici aplicaţii cu trageri de luptă.

Potrivit conducerii MIRA, Ministerul Sănătăţii va trebui să aibă, sâmbătă, o evidenţă a persoanelor internate în spital şi a modului în care acestea au ales să voteze, urmând că, în funcţie de decizia pacienţilor, să se stabilească unde vor merge urnele mobile.

Pentru a nu perturba programul şcolar, spaţiile din şcoli în care vor fi organizate secţii de vot, vor fi preluate până vineri, la ora 18.00.

Conducerea MIRA a asigurat o serie de instruiri ale prefecţilor privind stadiul punctual al derulării activităţilor cuprinse în calendarul privind organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din 19 mai, urmărindu-se respectarea termenelor stabilite conform HG 372/2007.

În privinţa măsurilor de asigurare a ordinii publice, peste 50.000 de cadre ale MIRA sunt implicate în organizarea şi desfăşurarea referendumului, dintre acestea 37.000 asigurând măsurile de ordine şi siguranţă publică. La nivel naţional, coordonarea activităţilor din domeniul ordinii şi siguranţei publice va fi asigurată de secretarul de stat al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică şi secretarul de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului.

La nivel teritorial, activităţile pentru referendum vor fi coordonate de prefecţi.

În perioada 18 mai, ora 8.00 – 21 mai, ora 8.00, în toate inspectoratele generale, unităţile din subordinea acestora şi unităţile Aparatului Central al MIRA implicate vor fi dispuse măsuri pentru creşterea capacităţii operaţionale.

În ziua de 18 mai se va asigura paza transportului documentelor de votare de la locurile de depozitare la secţiile de votare şi se va institui, începând cu ora 18.00, paza la localurile unde se organizează secţii de votare.

În ziua de 19 mai, principalele misiuni ale structurilor de ordine şi siguranţă publică vor urmări asigurarea climatului de normalitate pe timpul desfăşurării procesului de votare, asigurarea intervenţiei operative la secţiile de votare şi în zona acestora, pentru rezolvarea situaţiilor deosebite şi asigurarea pazei cu poliţişti şi jandarmi a transportului documentelor cu rezultatul votării de la secţiile de votare la birourile electorale de circumscripţie judeţene.

Aproximativ 32.500 de angajaţi ai MIRA, dintre care 20.000 de poliţişti, 5.700 de jandarmi, 2.100 de poliţişti de frontieră şi 500 de elevi şi studenţi din instituţiile de învăţământ ale ministerului vor asigura paza secţiilor de votare, în timp ce ordinea şi siguranţa publică vor fi asigurate de 10.000 de poliţişti, 2.000 de jandarmi şi 1.000 de poliţişti de frontieră.

De asemenea, rezerva pentru intervenţie şi echipele de specialişti sunt constituite din 7.000 de persoane (3.000 de poliţişti, 1.600 de jandarmi, 400 de poliţişti de frontieră şi 2.000 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă).

Cei 3.000 de marinari români de pe aproximativ 120 de nave străine, cu echipaj complet românesc, nu vor putea vota la referendumul din 19 mai, Biroul Electoral Central răspunzând negativ memoriului adresat în acest sens de Sindicatul Liber al Navigatorilor.

Conform legislaţiei, pe navele militare sau civile sub pavilion românesc aflate în navigaţie în ziua alegerilor, precum şi pe platformele marine, se organizează secţii de votare care fac parte din circumscripţia electorală a locului unde este înregistrată nava, respectiv din circumscripţia electorală a locului unde este înregistrată platforma.

Preşedintele biroului electoral al secţiilor de votare de pe navele sub pavilion românesc, aflate în navigaţie în ziua alegerilor, precum şi de pe platformele marine este locţiitorul comandantului navei. Comandantul navei stabileşte, prin tragere la sorţi, doi membri ai biroului. Desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, precum şi a membrilor acestora se consemnează într-un proces-verbal care constituie actul de învestire. Modelul buletinului de vot pentru referendum şi al listei electorale suplimentare se vor transmite prin intremediul Staţiei de Radio Coastă Constanţa şi vor fi multiplicate într-un număr de exemplare corespunzător cu numărul membrilor echipajului navei, respectiv al platformei.

Pentru aplicarea ştampilei de control pe buletinul de vot, respectiv ştampila “Votat”, se va folosi una din ştampilele existente la bordul navei. La finalizarea procesului de votare şi a tuturor procedurilor legale, rezultatele votării vor fi transmise prin telex către Staţia de Radio Coastă Constanţa, care le va înainta Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 14 Constanţa.

Totodată, autorităţile au decis ca în gări, autogări, porturi şi aeroporturi să nu mai fie organizate secţii de votare, “din motive administrative”, ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David explicând, în urmă cu o săptămână, în cadrul unei conferinţe de presă, că la ultimele alegeri, mai puţin de unu la sută din votanţi au folosit aceste secţiile.

Ministrul Cristian David îi avertiza, în cadrul unei conferinţe de presă, pe cei care intenţionează să voteze de mai multe ori, că “turismul electoral” se sancţionează penal, riscând pedepse cu închisoarea. Astfel, reprezentanţii MIRA au elaborat, după discuţii cu membri ai Asocialiai Pro Dmocraţia, un proiect de Hotărâre de Guvern, ulterior aprobat, prin care se stabileşte ca datele de identitate ale celor care au voitat să fie introduse într-o bază de date naţională, în acest fel putându-se afla care sunt persoanele cei care au votat de mai multe ori.

Ministrul le-a recomandat prefecţilor să nu se implice în acţiuni legate de campania electorală, ameninţându-i că, în caz contrar, riscă şă îşi piardă posturile deţinute, iar în două cazuri (Botoşani şi Ialomiţa) reprezentanţi ai MIRA au verificat posibila implicare a reprezentanţilor guvernului în teritoriu, în acţiuni electorale.

Pentru referendum, Romtelecom a pus la dispuziţia organizatorilor acestuia, gratuit, linii telefonice, urmând ca apelurile către alte reţele de telefonie fixă sau mobilă sau către numere speciale să fie taxate la tarif normal.

Pentru referendumul din 19 mai au fost acreditaţi (până vineri la prânz) 295 de observatori interni, din partea a 23 de organizaţii din Romania, precum şi 50 de reprezentanţi ai unor instituţii europene, internaţionale şi ai unor ambasade.

Între observatorii externi se numără şeful Delegaţiai Comisiei Europene la BUcureşti , Donato Chiarini, adjunctul acestuia, Onno Simons şi John Barker, director adjunct în cadrul Delegatiei Comisiei Europene la Bucureţti. Cei mai julţi observatori sunt din partea Ambasadei SUA la Bucureşti (23), înte aceştia numărându-se şi adjunctul Misiunii Diplomatice a SUA, Mark Taplin.

Pentru eveniment au fost acreditaţi reprezentanţi a 23 de instituţii mass-media străine şi a 228 de instituţii media româneşti.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase