Peste 5 milioane de lei, investiție în bioeconomie

Peste 5 milioane de lei, investiție în bioeconomie
Restart afacerilor din zona Pomezeu. Primarul Ioan Șora a semnat la Agenția de Dezvoltare Nord-Vest contractul de finanțare pentru construirea unui incubator de afaceri în bioeconomie.

Valoarea contractului este de peste 4.900.000 lei. „Lucrarea va fi executată din fonduri europene. Lucrăm de un an și jumătate la acest proiect. Există și o cotă de finanțare a Primăriei de 1.600.000 lei. În incubator vor funcționa minim nouă firme, care vor activa în zona aceasta mai sensibilă a bioeconomiei. Incubatorul se va construi pe scheletul imobilului clădirii care a adăpostit școala, care se întinde pe aproximativ 500 mp, clădire care va fi reabilitată și extinsă. În plus, se vor construi și 6 hale frig pentru conservarea produselor. Săptămâna viitoare vom trece la întocmirea documentației de atribuire, scoatem lucrarea la licitație”, spune primarul de Pomezeu, Ioan Șora. Şi-au propus ca prin această investiţie să contribuie la consolidarea poziției pe piață a întreprinderilor mici și mijlocii în domeniul competitiv al bioeconomiei. Primarul consideră că prin realizarea acestui proiect, dincolo de taxele și impozitele încasate de la firmele care vor activa în incubator, se va înregistra și scăderea ratei şomajului – incubatorul de afaceri este considerat un potenţial centru de afaceri, de cursuri de reconversie profesională, care poate îmbunătăţi procesul de reducere a ratei şomajului din comuna Pomezeu și din microregiune.
Primarul Ioan Şora intenționează ca în viitor să investească şi într-un parc industrial destinat bioeconomiei.

Incubatorul de afaceri în bioeconomie e un proiect cristalizat în urma unui studiu care demonstrează potențialul pe care Pomezeul îl are pentru a se dezvolta în această direcție.

Primarul Ioan Șora consideră că investiția în incubatorul de afaceri în bioeconomie ar putea schimba radical viața locuitorilor din Pomezeu, începând cu crearea de noi locuri de muncă și până la impactul imobiliar al incubatorului. Dezvoltarea Pomezeului în domeniul bioeconomiei e gândită pe pași și ar urma să aibă ramificații în agricultură, silvicultură, pescuit și acvacultură – în doi pași. „Primul pas îl reprezintă înființarea acestui incubator sectorial de afaceri, iar cel de-al doilea pas – care va fi strâns corelat cu primul, atât temporal cât și din perspectiva sectorului – îl va reprezenta înființarea unui parc industrial. Conceptul nostru presupune ca firmele incubate în acest centru să poată să se dezvolte în aceeași zonă și microregiune, astfel ca plusvaloarea mare rezultată din acest parc industrial să revină investitorului, respectiv comunei Pomezeu”, explică primarul Ioan Şora. Incubatorul va funcționa la Coșdeni, acolo unde până în urmă cu un deceniu funcționa școala primară. Spațiile din incubatorul de afaceri în bioeconomie vor găzdui birouri, spații de microproducție, depozitare și depozite frigorifice, sală de conferinţe şi de expoziţii. În Pomezeu, cât și în microregiunea din care face parte, baza economiei o reprezintă agricultura. „Din aceste motive s-a considerat ca fiind de o deosebită importanță alegerea ca și domeniu de funcționare a incubatorului de afaceri, sectorul de bioeconomie: agricultură, silvicultură, pescuit și acvacultură. În urma unui studiu realizat în zona Pomezeu a reieşit intenţia clară a celor chestionaţi pentru ca zona să se dezvolte în domeniul bioeconomie, și totodată interesul pentru procesarea alimentelor și băuturilor. Ne gândim de exemplu să cultivăm orz verde, planta care este considerată ca având cea mai mare cantitate de nutrienți, aducând un aport prețios de vitamine, minerale si enzime”, spune primarul Ioan Șora. Durata de execuție a lucrării acestui incubator de afaceri este de 8 luni, iar durata totală de implementare a proiectului este de 55 de luni de la începerea lui şi de 48 de luni de la semnarea contractului de finanțare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !