Peste 50 de cladiri vor fi reabilitate

Peste 50 de cladiri vor fi reabilitate
BUCUREŞTI – Peste 50 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic I vor intra, în 2007, în programul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare, pentru aceste lucrări urmând să se aloce 8,5 milioane lei, a declarat ministrul delegat pentru lucrări publice, Laszlo Borbely.

“În program vor fi incluse 53 de clădiri din care 46 din municipiul Bucureşti. Ministerul Transporturilor a atenţionat primăriile să urgenteze lucrările. Anul trecut am reuşit să consolidăm trei clădiri cu 10 şi 12 etaje”, a precizat ministrul delegat.

Astfel, vor fi incluse în program 11 clădiri cu lucrări de execuţie în curs, din care opt în Bucureşti şi cîte una din Ploieşti, Galaţi şi Roman. Alte 42 de clădiri sunt în diferite stadii de proiectare sau contractare, din care 38 în Bucureşti, câte una din Câmpina, Bacău şi două din Tulcea.

Ministerul Transporturilor estimează ca până în 2010 bugetul alocat programului de acţiuni pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare cuprinzând clădiri de locuit multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public să ajungă la 30 milioane lei.

Conform legislaţiei actuale, primăriile municipiilor, oraşelor şi comunelor mai au la dispoziţie o lună pentru notificarea proprietarilor şi asociaţiilor de proprietari-locatari ai clădirilor cu risc seismic ridicat, aceştia din urmă fiind obligaţi ca în termen de doi ani, respectiv până în luna februarie 2009, să facă expertizarea tehnică clădirilor. Mai exact, proprietarii vor fi înştiinţaţi asupra obligativităţii de a lua legătura cu reprezentanţii primăriilor şi de a începe acţiunile de consolidare dându-şi acordul pentru realizarea expertizei tehnice şi a lucrărilor.

Proprietarii care nu vor realiza această expertizare în termenul impus vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 lei. De asemenea, dacă în termen de doi ani de la notificarea încadrării în clasa I de risc seismic nu se va începe proiectarea lucrărilor de consolidare se vor aplica amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 lei. Amenzi de la 1.500 la 3.000 lei vor fi date în cazul în care nu vor fi începute lucrările de consolidare în termen de doi ani de la data finalizării proiectului de consolidare.

Conform datelor Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT), din aproximativ 3.000 de clădiri de locuit expertizate tehnic în municipiul Bucureşti şi în 26 de judeţe au fost încadrate în clasa I de risc seismic un număr de 600 de clădiri din care 383 în municipiul Bucureşti.

Dintre acestea 125 de clădiri multietajate, construite înainte de anul 1940, au fost identificate ca prezentând pericol public şi constituie prioritatea numărul unu în reducerea riscului seismic. Programul pe anul 2006 a inclus 55 clădiri din care 50 în municipiul Bucureşti aflate în diverse stadii de execuţie sau proiectare, reuşindu-se finalizarea lucrărilor de consolidare la trei clădiri şi proiectarea pentru şase imobile.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !