Peste 500 depensionati in judetul Bihor

5Comentarii
Peste 500 depensionati in judetul Bihor
545 de persoane din Bihor şi-au pierdut pensiile de invaliditate în acest an.

Câteva sute de bihoreni şi-au pierdut în acest an pensia de invaliditate, iar peste 1.500 au fost trecuţi într-un grad mai mic de handicap. „Ca urmare a intensificării controalelor şi verificării dosarelor în baza Ordinului 442/2010 al preşedintelui CNPAS şi Legii 119 din 2010, în judeţul Bihor au fost depensionate în acest an 545 de persoane, dintre care 214 doar în luna octombrie”, ne-a informat Leontin Ţîrle, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor.

Alte circa 1.500 de persoane au fost trecute într-un grad de invaliditate mai puţin grav. Numărul celor care au trecut la un grad de invaliditate mai grav este mai mic, de ordinul zecilor. „Prin depensionarea celor 545 de persoane, economia la bugetul asigurărilor sociale a fost de 263.038 de lei”, a subliniat directorul executiv al CJP Bihor.

În ţară

De la începutul activităţii de verificare medicală desfăşurată de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, prin Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, reiese că se confirmă încadrarea în acelaşi grad de invaliditate pentru 162.573 de persoane din cele 170.966 de persoane verificate. Pentru 5.994 de persoane s-a decis schimbarea încadrării de la un grad de invaliditate agravant la un grad de invaliditate mai puţin agravant. De asemenea, în urma acestor verificări s-a decis depensionarea a 2.197 de persoane.

Potrivit Legii 119/2010, dacă în urma verificării încadrării în grad de invaliditate rezultă că dreptul la pensia de invaliditate a fost acordat prin săvârşirea unor infracţiuni, atât beneficiarul pensiei de invaliditate, cât şi persoanele care au participat, în orice mod, la săvârşirea unei infracţiuni ce a avut ca rezultat încadrarea în grad de invaliditate răspund, în condiţiile legii. Mai mult, beneficiarul pensiei de invaliditate obţinute prin săvârşirea unor infracţiuni va putea fi obligat să restituie integral sumele astfel încasate, în condiţiile legii. Leontin Ţîrle spune că în judeţul Bihor nu au fost descoperite pânăîn prezent astfel de cazuri.

DAN BIRTA

Obligatii fiscale lunare5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor