Peste 70 de mediatori din Timis doresc sa rezolve disputele celor aflati in conflict

De Marcel Hoster
Peste 70 de mediatori din Timis doresc sa rezolve disputele celor aflati in conflict
Peste 70 de mediatori din Timis doresc sa rezolve disputele celor aflati in conflict
Începutul acestei luni a adus pentru cei aflaţi în dispută obligativitatea parcurgerii unei noi etape în stabilirea dreptăţii uneia dintre părţi. Legislaţia prevede de la 1 octombrie necesitatea apelării la instituţia medierii. Un număr de 71 de specialişti sunt deja autorizaţi pentru acest serviciu în Timiş.

Legea care a introdus medierea ca procedură obligatorie ajută cetăţenii să îşi rezolve problemele mai repede şi cu bani mai puţini, de cele mai multe ori, părţile implicate rămânând în relaţii foarte bune după încheierea sesiunilor de mediere.

Din 1 octombrie 2012, conform Legii 115/2012, înainte de a ajunge în faţa unui judecător, cetăţenii vor lua la cunoştinţă avantajele unei înţelegeri amiabile prin mediere. Serviciul de informare privind medierea este unul gratuit şi va fi oferit doar în cadrul unor birouri specializate. Daca în urma şedinţei gratuite de informare, părţile cad de acord să îşi rezolve conflictul prin mediere, banii cheltuiţi şi timpul alocat rezolvării conflictului scad considerabil, beneficiarii bucurându-se în plus de confidenţialitate garantată prin contract.

„Un proces în instanţă reprezintă un motiv de stres pentru toate părţile implicate, iar la final doar o parte câştigă. În mediere lucrurile sunt exact la polul opus: soluţia vine din partea părţilor şi este identificată într-un cadru amiabil, nu în sala de judecată”, a declarat Ion Dedu, vicepreşedintele Consiliului de Mediere din România, mediator cu experienţă în peste 250 de speţe.

Prin procedura de mediere se pot rezolva conflicte la desfacerea căsătoriei, la partaj sau la exercitarea drepturilor părinteşti. Medierea va fi o procedură eficientă pentru litigiile comerciale şi chiar cele penale, acolo unde retragerea plângerii sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. Nu în ultimul rând, la mediere pot apela cei chemaţi în judecată în domeniul protecţiei consumatorului, malpraxisului sau litigiilor de muncă.

“Există voci răuvoitoare, care susţin că procedura medierii ar putea bloca sistemul de justiţie. Nimic mai neadevărat. Medierea reprezintă un ajutor pentru întreg sistemul de justiţie, îi este complementară, deschizând drumul către o justiţie modernă” a declarat, la rândul ei, Andreea Răduţ, formator în domeniul medierii.

În acest moment, în Timiş sunt 71 de mediatori cu drept de exercitare, lor li se vor alătura 21 de absolvenţi ai unui curs de mediere care a durat două săptămâni şi care tocmai şi-a închis porţile. Printre cursanţi s-au numărat avocaţi, poliţişti şi cadre didactice.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !