Peste 700 de someri de la Hanil si Celestica

De Dan Birta
12Comentarii
Peste 700 de someri de la Hanil si Celestica
Criză în domeniul componentelor electronice pe piaţa bihoreană a muncii. Două dintre întreprinderile care în urmă cu un an – doi făceau angajări, şi se spunea că merg foarte bine, vor concedia peste 700 de angajaţi.

Una, Hanil Electronics, îşi sistează activitatea. Cealaltă, Celestica, îşi reorganizează activitatea. Ambele motivează măsurile luate prin criza economică şi scăderea numărului de comenzi.

Concedieri colective

Conform informaţiilor primite de la Pavel Haragoş, şef serviciu la AJOFM Bihor, Celestica va concedia 165 de persoane în perioada 31.07 – 15.09.2012. „Intenţia de concediere colectivă se anunţă cu 30 de zile înainte de emiterea deciziei de concediere”, a precizat reprezentantul AJOFM Bihor. Celestica are în prezent circa 1.000 de angajaţi, plus alţi 290 de salariaţi angajaţi prin intermediul unor agenţi de muncă temporară.

Hanil Electronics din Cauaceau care producea componente pentru Samsung a anunţat intenţia de concediere colectivă a unui număr de 539 de angajaţi. Intenţia a fost anunţată după scandalul de săptămâna trecută când angajaţii nu au fost lăsaţi să intre în fabrică.

„După primirea deciziei de desfacere a contractlui de muncă, angajaţii trebuie să se prezinte la AJOFM Bihor cu o adeverinţă cu ultimele 12 salarii, adeverinţă de la Finanţe şi de la medicul de familie, pentru putea beneficia de indemnizaţie de şomaj”, a precizat Haragoş. Pentru a primi ajutor de şomaj, angajaţii trebuie să dovedească că li s-a plătit cotizaţie pe 12 luni din ultimele 24 şi că nu au beneficiat de indemnizaţie de şomaj în ultimul an. „Indemnizaţia de şomaj este de 75% din indicatorul sociale de referinţă, care estede 500 de lei, plus un procent din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni. Procentul poate ajunge la 10% în cazul celor cu o vechime de peste 20 de ani”, a subliniat Pavel Haragoş.

 12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor