Peste 770 de PFA şi II din Bihor riscă să fie trase pe dreapta

De Dan Birta
5Comentarii
Aproape 770 de PFA şi II bihorene riscă radierea
Aproape 770 de PFA şi II bihorene riscă radierea - © FOTO: FAN
PFA-urile şi II-urile care nu-şi reduc clasele de activităţi la 5, respectiv 10, vor fi radiate de către ONRC din luna martie.

Peste 600 de persoane fizice autorizate (PFA) şi aproape 150 de întreprinderi individuale (II) din judeţul Bihor riscă să fie radiate începând cu 19 martie de către Oficiul Naţional Registrul Comerţului. Prevederea este cuprinsă într-o lege publicată în Monitorul Oficial în urmă cu doi ani şi care intră în vigoare la data de 17 ianuarie.

Ce prevede legea

Legea 182/2016 prevede că „PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN”, iar „întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN”.

De asemenea, o PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat şi înregistrat în condiţiile legii. Întreprinderea individuală poate angaja cel mult opt salariaţi, terţe persoane, cu contract individual de muncă încheiat şi înregistrat în condiţiile legii şi poate stabili relaţii contractuale, în condiţiile legii, cu persoane fizice şi juridice, cu alte întreprinderi individuale, cu PFA sau întreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei secţiuni.

În termen de doi ani de la intrarea în vigoare a Legii 182/2016, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel prevăzut anterior trebuiau să solicite oficiului registrului comerţului competent modificarea, în mod corespunzător, a menţiunilor din registrul comerţului referitoare la obiectul de activitate.

Actul normativ mai prevede că modificarea menţiunilor referitoare la obiectul de activitate şi emiterea noilor certificate de înregistrare se realizează, pe baza cererii depuse de oficiul registrului comerţului, cu titlu gratuit.

PFA şi II care nu vor să renunţe la clasele de activităţi pot să se transforme în SRL.

La nivel naţional riscă să fie radiate circa 30.700 de PFA şi 12.500 de II.

Lista PFA si II care riscă să fie radiată se gasește AICI!5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor