Peste 9.000 kg de carne retrase de la consum

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
Peste 9.000 kg de carne retrase de la consum
Inspectorii sanitari veterinari au retras de la vânzare 9 684 kg de carne și au aplicat 11 sancțiuni contravenționale.

În cursul săptămânii trecute inspectorii sanitari veterinari au efectuat peste 50 de controale care au vizat în special operatorii alimentari care desfăşoară activităţi de procesare și producție – abatoare, unități de procesare carne, unități de procesare lapte, brutării, laboratoare de cofetărie etc. și de comercialzare a cărnii – carmangerii şi măcelării. În urma acestor controale au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, din care 5 amenzi în valoare totală de 9.800 lei. De asemenea, s-a dispus retragerea de la consumul uman a unei cantități totale de 9.684 kg carne și produse din carne improprii consumului uman.

În această perioadă prin centrele speciale de permanență înființate de către DSVSA Bihor în tot județul au fost efectuate un număr total de 2.589 examene de specialitate în scopul depistării parazitului Trichinela spp în carnea de porc domestic și cea de porc mistreț. „Aceste rezultate sunt îmbucurătoare pe de o parte pentru că numărul persoanelor care solicită efectuarea acestor examene a crescut cu peste 20% comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut, iar pe de altă parte nu au fost depistate cazuri pozitive, fapt ce denotă o îmbunătățire a gradului de risc epidemiologic, reprezentat de această boală. Totuși recomandăm în continuare tuturor cetățenilor județului Bihor, să solicite efectuarea acestei examinări în cazul tuturor porcilor sacrificati în gospodăria proprie, respectiv să nu achiziționeze produse alimentare decât din spații autorizate sanitar veterinar”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

Împotriva gripei aviare

În acestă perioada se derulează şi activități sanitare veterinare de prevenire a apariției influenței aviare pe teritoriul județului Bihor

În cadrul acestor activități, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au verificat starea de sănătate a peste 83.000 păsări aflate în peste 1.000 gospodării private situate în zona de supraveghere privind influența aviară. De asemenea în aceiași zonă au fost verificate privind implementarea măsurilor de prevenire a influenței aviare un număr de nouă ferme comerciale de păsări în care sunt staționate peste 110.0000 capete păsări. În urma acestor controale nu s-au depistat cazuri de îmbolnăvire a păsărilor în raport cu gripa aviară. În cadrul acestor controale personalul DSVSA Bihor a oferit și consultanță de specialitate, atât persoanelor fizice, cât și deținătorilor fermelor comerciale, cu privire la aspetele generale de biosecuritate, respectiv la măsurile minime necesare a fi aplicate pentru a prevenii apariția gripei aviare.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !