Pestera Urşilor de la Chişcău

1Comentariu
Pestera Urşilor de la Chişcău
Pestera Ursilor a fost descoperită ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran în urma lucrărilor de exploatare a calcarului în cariera de la Chişcău.

Pe baza studiilor complexe întreprinse de Institutul de Speologie Emil Racoviţă în  colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea  se stabilesc soluţiile cerute de această amenajare  şi măsurile specifice de  protecţie, iar la 16 iulie 1980 Pestera Ursilor intră în circuitul turistic al ţării ca cea dintâi cavitate subterană amenajată la nivelul tehnicii mondiale.

Vizita începe în Galeria Urşilor sau Galeria Oaselor, care adăposteşte 1500 de piese, 140 de cranii şi numeroase culcuşuri ale ursului de peşteră. Pe pereţii acestor galerii se observă zgârieturi adânci lasate de labele urşilor, a căror dispariţie misterioasă s-ar datora, dupa unele presupuneri, încălzirii climei, izbucnirii unei epidemii sau, poate, unui cataclism natural care ar fi blocat ieşirile peşterii. Acest urs, dispărut cu mai bine de 15000 ani în urmă, atingea frecvent 3 m lungime.

La capătul galeriei urmatoare, “Emil Racoviţă“, se află un schelet întreg de urs expus, în poziţia în care l-a suprins moartea. Fosilele altor animale disparute în urma cu mai multe zeci de mii de ani ( o specie de capra neagra, ibexul, leul si hiena de pestera) descoperite aici, trezesc interesul specialiştilor.

A treia galerie ce poate fi vizitată este Galeria Lumânărilor, unde te întâmpină o adevărată pădure de stalagmite de un alb imaculat si neatins de mâna omului. La capătul acestei galerii, poteca turistică îşi face cu greu loc prin desimea concreţiunilor şi, prelungită cu un tunel artificial, lung de 16m, răzbate în cele din urmă la suprafaţă, încheind astfel traseul vizitabil al peşterii.Traseul subteran este parcurs în 45 de minute. Temperatura în Pestera Ursilor oscilează tot anul în jur de 10 grade. 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor