Pestera Ursilor, legenda

1Comentariu
Pestera Ursilor, legenda
Pestera Ursilor a fost descoperită în urma unei dinamitări în cariera de marmură la Chişcău, în comuna Pietroasa, judetul Bihor în anul 1975. Descoperirea numeroaselor fosile de urşi de cavernă i-a atribuit peşterii denumirea de… Pestera Ursilor.

Legenda spune că aici, în urma căderii unei stanci peste gura peşterii, au fost închişi aproximativ 140 de urşi înfometaţi. În cele din urmă ei s-au atacat reciproc pană când au murit toţi.

    Pestera Ursilorare o lungime de 1.500 metri şi este compusă din galerii aflate pe două nivele (galeria superioara lungă de 488 metri, aceasta este destinată turiştilor) si cea inferioară cu o lungime de 521 m, pentru cercetări ştiinţifice.

    Apa a fost cea care a modelat calcarul care seamănă cu marmura din peşteră. Cu o răbdare care se măsoară în zeci de mii de ani, a sculptat stalactite şi stalagmite cum rar ai ocazia să mai vezi altundeva. Culorile, de la albul pur la bej sau ocru, formele deosebite, toate îţi aprind imaginaţia făcându-te să te simţi ca într-un loc primitor şi călduros. Vei mai afla că întunericul, departe de a te speria, te poate aduce într-o stare de visare. Oasele ursilor de cavernă străjuiesc galeriile si par a-ţi sopti dramele trăite atunci când au rămas prizonieri în peştera care azi le poartă numele. Poate că a fost destinul lor, un mesaj peste timp, astfel încât noi să înţelegem frumuseţea unei specii demult dispărute.

M.B.

Căi de acces către Peştera Urşilor

Pestera Ursilor – o oază de linişte la Chişcău

Galeriile din Pestera Ursilor

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor