Pesteri inchise pentru protectia liliecilor

Peşteri care vor fi închise
Peşteri care vor fi închise
Acţiunea face parte din cadrul unui proiect cofinanţate de UE.

15 peşteri din județele Bihor, Alba și Cluj vor fi închise pentru a se conserva liliecii. Acţiunea face parte din cadrul proiectului Conservarea speciilor de lilieci în Munții Pădurea Craiului, Bihor și Trascău derulat de Agenția pentru Protecția Mediului Bihor în colaborare cu Asociația pentru Protecția Liliecilor din România și cu Institutul de Speologie „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca.

„În perioada iunie-decembrie a anului 2011, echipa administrativă a demarat și finalizat licitația prin achiziție publică on-line, conform OUG Nr. 43/2006, privind documentația technică pentru închiderea peșterilor, respectiv pentru obținerea tuturor licențelor și autorizațiilor necesare pentru proiect. Activitatea următoare este demararea licitației privind lucrarea de închiderea peșterilor”, a precizat managerul proiect Szodoray-Parádi Farkas.

Astfel, vor fi închise sau modificate grilajele deja existente de la peșterea cu Apă din Valea Leșului, peștera Vadu Crișului, Bătrânului, Aștileu, Țiclului, Tășad, Betfia, Ciur-Izbuc, Fănațe, Coliboaia, Măgura, Onceasa, Humpleu, Huda lui Papară și Peștera Liliecilor din Cheile Ampoiței.

Scop

Proiectul are scop asigurarea pe termen lung a conservării populaţiilor de lilieci în arealul proiectului prin activități concrete de conservare precum închiderea peșterilor, schimbarea iluminatului în unele habitate subterane și modificarea rutelor de vizitare în peșterile turistice, pentru evitarea deranjării liliecilor.

Adăposturile subterane (peşteri, galerii de mină) au un rol aparte în ciclul biologic al liliecilor, o parte a speciilor folosind astfel de adăposturi pe tot parcursul anului, iar altele numai în perioada hibernării sau a maternității. Datorită faptului că adăposturile subterane sunt cele mai stabile și conțin de obicei, cele mai semnificative agregări de sute sau mii de indivizi de lilieci, protecția lor trebuie să aibă prioritate maximă.

Liliecii pot tolera un nivel redus al deranjului, cauzat de activități umane în adăposturi. Însă deranjarea excesivă poate duce la degradarea golului subteran, destrămarea coloniei, respectiv la abandonarea adăpostului sau creșterea mortalității.

S.Al.

 

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !