Peşti infestaţi pe Criş

Peşti infestaţi pe Criş
Pescarii bihoreni pun din nou în alerta Garda de Mediu din cauza poluarii Crisului Repede. „Pestii rapitori din Crisul Repede sunt infestati cu paraziti”, spune directorul Agentiei Judetene a Vânatorilor si Pescarilor Sportivi, Ioan Silaghi.

„Fenomenul a fost constatat în special la pestii rapitori, sustine presedintele AJVPS Bihor, Florian Hârca, iar noi suspectam apele menajere de la Alesd”. Parazitii nu produc moartea pestilor, ci numai scaderea lor în greutate.

Pestii nu sunt periculosi pentru oameni, daca sunt tratati termic, sustine directorul Silaghi: „Sunt periculosi doar daca sunt consumati în varianta rustica, nefierti sau neprajiti”.

„Apele menajere nu se deverseaza direct în Cris, iar din doua în doua saptamâni se fac analize. Ca parametrii nu sunt întotdeauna cei prevazuti de UE, e altceva, spune primarul de Alesd, Zeno Tipter. Stiu ca pe lacurile de acumulare de la Tileagd si Lugas au gasit un fel de tenie în pesti”.

Autoritatile nu au solutii pentru a elimina poluarea. „Chiar daca vor primi amenzi, primariile nu vor construi statii de epurare a apei menajere, atât timp cât nu au bani”, sustine Silaghi.

Veronica Bursasiu