Peşti morţi în Băile Felix

1Comentariu
Peşti morţi în Băile Felix
Peştişorii din Lacul cu Nuferi sunt pe cale de dispariţie. Recent, zeci de caraşi au fost găsiţi morţi în mâlul bazinelor, printre gunoaiele aruncate de vizitatori. Video

Lacul cu Nuferi din Felix se află-n administrarea SC Turism Băile Felix, care efectuează de ceva vreme, lucrări de modernizare ale bazinelor. Ceea ce ar trebui să le ofere condiţii mai bune, pare să facă exact contrariul. 
 
„Am văzut câţiva peştişori morţi, dar nu din cei roşii”, spune unul dintre muncitorii din zonă. „Poate că n-au avut apă destulă, pentru că a fost închisă. Dacă ar fi curs normal în timp ce noi lucram, printre bazine era inundaţie.” 
 
Administratorul Lacului cu Nuferi nu a vrut să comenteze în vreun fel incidentul. 
 
În pericol 
 
Oamenii care locuiesc în Felix spun că au observat ceva suspect în Lacurile cu Nuferi, de mai bine de două săptămâni. 
 
„Probabil că au murit din cauza neatenţiei muncitorilor şi a schimbărilor temperaturii”, spune Mariana Pantea, o localnică. „Îmi pare foarte rău că se întâmplă aşa ceva. Aceşti peşti fac parte dintr-un monument al naturii şi reprezintă, împreună cu nuferii, atracţia zonei. Ar trebui să fim mai interesaţi de natură şi să încercăm s-o protejăm. Ar fi păcat să dispară această specie de peşti”. 
 
Cei care trec zilnic pe lângă bazinele cu nuferi, spun că nu sunt suficient de îngrijite. „Mulţi oameni vin să admire nuferii şi aruncă în apă tot felul de prostii, ţigări şi hârtii. Poate din cauza mizeriei au murit peştii. Mă tem să nu moară şi ţestoasele”, spune Cristian Ghiţ, un alt localnic. 
 
Verdict: neglijenţa 
 
Inspectorii de la Garda de Mediu şi de la Direcţia Ape Crişuri s-au sesizat şi au prelevat probe pentru a stabili dacă micile vietăţi au murit din cauza distrugerii ecosistemului acvatic sau a poluării. Aceştia sunt de părere că înainte de începerea lucrărilor de modernizare, speciile trebuiau mutate pentru evitarea unui dezastru. 
 
Rezultatele investigaţiei ne-au fost transmise de reprezentanta Ministerului Mediului, care s-a interesat de problemă. „Mortalitatea piscicolă a apărut doar la caras. Au fost găsiţi peste 50 de caraşi morţi, cu dimensiuni de 7-10 cm. Din analizele efectuate nu rezultă că a fost vorba de poluare, ci de nivelul scăzut al apei şi îngheţ”, spune Lucia Varga, reprezentanta Ministerului Mediului. „Pentru remedierea problemei se impune de urgenţă refacerea nivelului de apă din bazine.” 
 
În urmă cu doi ani, la Rezervaţia Naturală de Nuferi de la Băile 1 Mai au murit mai mulţi peşti din cauza unor poluări accidentale. 
Carmen Brehoi 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor