Petarde comercializate ilegal

Petarde comercializate ilegal
Deva – Un tânăr din Vulcan, fără ocupaţie, fără antecedente penale, a fost prins de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Vulcan, în timp ce comercializa ilegal 27 cutii cu petarde clasa I.

„Tânărul este cercetat pentru comiterea infracţiunii prevăzute de Legea 126/1995, modificată, privind regimul materiilor explozive”, declară purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, subinspecor Bogdan Niţu.

La nivel naţional, poliţiştii au constatat 58 infracţiuni şi 54 contravenţii şi peste 400 de mii de materiale pirotehnice au fost ridicate, în vederea confiscării. Numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici, din clasa I, de tipul artificiilor, cu o masă maximă de amestec pirotehnic de trei grame, steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi pot fi comercializate populaţiei.

După ce la sfârşitul anului trecut, 429 de persoane au fost rănite, 2 şi-au pierdut viaţa şi s-au înregistrat importante pagube materiale, legislaţia în acest an a devenit mult mai strictă. Astfel, a fost adoptată şi promulgată „Legea 406/2006, pentru completarea şi modificarea Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive”.

Societăţilor comerciale care până acum asigurau distribuirea către populaţie a unor astfel de produse, conform noii legislaţii li se restricţionează comercializarea către persoanele fizice şi folosirea de către acestea a obiectelor pirotehnice din clasele II – IV şi a unor produse pirotehnice din casa I, cum ar fi petardele şi pocnitorile. De asemenea, se interzice persoanelor fizice confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV, T.1, T.2, precum şi a artificiilor din categoria „obiecte zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor din clasa I.

Pedeapsa cu închisoarea
Sancţiunea prevăzută de noua lege, pentru persoanele juridice şi fizice, este închisoarea de la 3 luni la un an. În ceea ce priveşte stocurile de astfel de produse, introduse conform vechii legislaţii, în condiţiile actuale acestea nu mai pot fi comercializate către persoane fizice, ci numai firmelor autorizate şi specializate în executarea focurilor de artificii. La nivel naţional, de la începutul anului 2006, au fost importate aproximativ 900.000 kilograme de materiale pirotehnice. La aceste cantităţi adăugându-se cele aproximativ 600.000 kilograme de articole pirotehnice din clasa I – II, rămase în stoc de anul trecut.

Până la sfârşitul sărbătorilor de iarnă, poliţiştii vor supraveghea locurile unde se organizează focuri de artificii, inclusiv în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale privind condiţiile ce trebuie întrunite de locurile respective pentru evitarea incendiilor sau a altor pericole.

Mihaela Tămaş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase