Petarde confiscate in Oradea

2Comentarii
Petarde confiscate in Oradea
Agentii oradeni de siguranta publica si patrulare au surprins un tanar de 17 ani in timp ce vindea petarde in una din pietele din Oradea. 

Minorul avea asupra lui 180 de petarde pe care dorea sa le vanda. ”Obiectele pirotehnice interzise au fost ridicate în vederea confiscării, iar în cazuri a fost întocmit dosar de cercetare penală”,  a declarat pentru Bihor Online inspector principal de politie Alina Dinu. 

Pentru a putea preveni accidentele provocate de folosirea obiecte pirotehnice, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase vă informează urmatoarele:

Vânzarea obiectelor artizanale şi de distracţie fabricate sau confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii.

Spaţiile de comercializare a obiectelor artizanale şi de distracţie fabricate sau confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice vor fi construite şi amenajate pe baza documentaţiilor tehnice avizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă, în afara imobilelor de locuit şi pot funcţiona numai după obţinerea autorizaţiei emise în comun de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

Se interzice persoanelor juridice comercializarea către persoane fizice a obiectelor pirotehnice din categoriile 2 – 4, T.1, T.2, precum şi a pocnitorilor.

Persoanele fizice pot folosi obiecte pirotehnice din categoria I achiziţionate de la persoane juridice autorizate doar dacă respectă cerinţele esenţiale de securitate prevăzute de Art.14 şi anexa 1 şi prezintă o evaluare a conformităţii (C.E.), potrivit anexei 2 din H.G. 612/2010.

Producătorii au obligaţia să asigure etichetarea corespunzătoare a articolelor pirotehnice, în mod vizibil, lizibil şi de neşters, în limba sau limbile oficiale ale statului membru în care articolele sunt vândute consumatorului.

Eticheta articolelor pirotehnice trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii:

a) numele şi adresa producătorului, iar în cazul în care producătorul nu este stabilit în Uniunea Europeană sau în Spaţiul Economic European, numele producătorului şi numele şi adresa importatorului;

b) denumirea şi tipul articolului;

c) limita minimă de vârstă a persoanelor care le pot utiliza, cu respectarea prevederilor art. 18;

d) clasificarea în funcţie de categorie;

e) instrucţiunile de folosire;

f) anul producerii, pentru articolele pirotehnice de divertisment prevăzute în categoriile 3 şi 4;

g) distanţa minimă de securitate, după caz;

h) cantitatea echivalentă netă (CEN) de material exploziv activ.

Se interzice persoanelor fizice confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu obiecte pirotehnice din categoriile 2 – 4, T.1 şi T.2, precum şi a pocnitorilor sau petardelor.

Astfel, pentru a preveni producerea unor accidente cauzate de utilizarea ilegală şi necorespunzătoare a obiectelor pe bază de amestecuri pirotehnice, poliţiştii bihoreni împreună cu reprezentanţii altor instituţii abilitate în domeniu, vor organiza acţiuni de control în pieţe, târguri, depozite en – gross şi, în general, în zonele aglomerate.

Scopul acestor acţiuni constă în depistarea persoanelor care comercializează asemenea produse cu încălcarea dispoziţiilor legale şi luarea unor măsuri ferme faţă de cei care desfăşoară activităţi de comerţ ambulant, precum şi faţă de cei care încalcă dispoziţiile legale privind modul de folosire şi depozitare a acestor produse.

Potrivit prevederilor Legii nr.126/1995 modificată prin H.G. nr. 612/2010 constituie infracţiune orice operaţiune cu obiecte pirotehnice, respectiv confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, transportul ori folosirea fără drept a obiectelor pirotehnice din categoriile 2 – 4, T.1 şi T.2, precum şi a pocnitorilor, fiind pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 1 an.

Pentru a preveni incidentele neplăcute şi chiar victimizarea populaţiei prin folosirea unor obiecte pirotehnice neconforme noilor prevederi legislative precum şi pentru menţinerea unui climat de siguranţă publică în preajma sărbătorilor de iarnă, rugăm cetăţenii să achiziţioneze obiectele pirotehnice din categoria 1 doar de la societăţi autorizate.

Totodată, cetăţenii sunt îndrumaţi ca, în cazul în care au sesizat comiterea unor fapte de natura celor mai sus menţionate, să se adreseze de îndată poliţiştilor care îşi desfăşoară activitatea în zonele în care locuiesc.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Taguri: ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor