„Pete negre” pe harta judeţului

„Pete negre” pe harta judeţului
HUNEDOARA – Fostele unităţi industriale continuă să polueze mediul, fiind catalogate „pete negre” ale judeţului, chiar dacă activitatea lor a fost sistată. Cele 110 halde de steril sufocă în continuare solul şi poluează apele învecinate.

Un exemplu bine cunoscut devenilor este muntele de steril din vecinătatea municipiului, care urma să fie împădurit acum 2 ani. Majoritatea măsurilor luate de Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului vizează amenajarea acestora, dar din păcate prea puţine unităţi se conformează. Sancţiunile aplicate pentru distrugerea mediului nu pot rezolva această problemă.

 

Reprezentanţii APM nu cred în utilitatea acestora, decât în măsura în care banii alocaţi ar fi utilizaţi pentru remedierea deficienţelor în mod constant. Apele de mină conţin mangan, pulberi de metale grele şi acizi care ajung în râurile de suprafaţă. „Indicatorii de calitate sunt departe de a fi atinşi. Se pot produce accidente majore oricând. Măsurile din programele de conformare ale unităţilor poluante vizează amenajarea haldelor şi pregătirea lor în vederea închiderii. Noi eliberăm obligaţia de mediu şi supraveghem lucrările”, spune Elena Bădescu, directorul APM Hunedoara. La Boiţa – Hateg staţia de epurare a apelor de mină este ineficientă, iar fosta mină de la Ghelari deverserază apă industrială în Pârâul Govăjdie, poluând Valea Ierii.


Toate unităţile miniere din Hunedoara intră în categoria poluatorilor importanţi, judeţul fiind unul cu o densitate mare de factori de poluare, ceea ce poate îngreuna dezvoltarea investiţiilor. Directorul APM Hunedoara spune că perimetrele miniere închise ale CNCAF Minvest sunt poluante din cauza apelor de mină care ies la suprafaţă, chiar dacă acestea trec prin staţii de epurare.


Depozitul de cenuşă al Preparaţiei Coroeşti, situat pe malul râului Jiu, poate fi măturat de ape în orice moment. Creşterea debitelor râurilor, odată cu venirea primăverii, poate avea consecinţe grave asupra calităţii apei din zonă. „Este un risc imens. O parte a depozitului de cenuşă are făcut zid de susţinere, dar malul nu este amenajat pe toata lungimea”, explică Elena Bădescu.


Pe lângă unităţile miniere, un factor poluant major îl constituie platformele siderurgice de la Călan şi Hunedoara, unde pentru atragerea investitorilor sau transformarea destinaţiei acestora situaţia se prezintă sumbră. În opinia agenţilor de mediu situaţia de aici este „dezastruoasă”, acestea constituind atât un factor poluant cât şi zone cu risc mare de accidente.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !