Petrom: cel mai mare profit din istoria României

Reactualizat la:
1Comentariu
Petrom: cel mai mare profit din istoria României
Compania patronată de austriecii de la OMV a făcut la primele şase luni un profit de 460 de milioane de euro şi e în grafic pentru miliardul de la sfârşitul anului.

Petrom a realizat, în primul semestru al anului, un profit de 1,66 miliarde de lei (circa 460 de milioane de euro), mai mare cu 67% decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut şi cel mai bun rezultat înregistrat vreodată de o companie românească. Rezultatul înscrie Petrom printre cele mai profitabile companii pe plan regional. Primul semestru al anului a fost unul excelent pentru aproape toate companiile petroliere din lume, scumpirea petrolului cu aproape 40% aducându-le în cont sume colosale.

De altfel, cea mai mare companie din lume, Exxon Mobil, a realizat în primul semestru şi cel mai mare profit înregistrat vreodată în lume, în cuantum de 22,5 miliarde de dolari, la afaceri de 220 de miliarde de dolari. Publicitate

Deci Petrom este chiar mai eficientă decât gigantul american.

Compania este controlată, din 2004, de grupul austriac OMV, care deţine 51% din capital şi care a plătit direct în 2004 circa 1,5 miliarde de euro. Profiturile cumulate în ultimii patru ani sunt de peste 4 miliarde de euro, deci investiţia a fost recuperată de aproape patru ori. Alţi acţionari importanţi sunt Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Fondul Proprietatea, care au câte 20% din titlurile Petrom.

Precedentul record semestrial îi aparţinea tot Petrom, care a realizat, în 2006, 1,4 miliarde de lei. Tot pe primele şase luni ale anului, cifra de afaceri a urcat cu 52%, până la 5,43 miliarde de lei (1,55 miliarde de euro) potrivit raportului financiar.

Beneficiul net al companiei ar fi putut fi chiar mai mare dacă aceasta nu ar fi constituit un provizion de 446 de milioane de lei, constituit pentru a acoperi daunele pe care ar trebui să le plătească dacă instanţele de judecată vor da dreptate tuturor disponibilizaţilor care au dat în judecată Petrom pentru nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă. Pe lângă aceasta, scăderea vânzărilor de gaze şi investiţiile foarte mari realizate au limitat profitul.

„În al doilea trimestru din 2008 am înregistrat din nou rezultate pozitive, semnificativ îmbunătăţite faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită performanţelor operaţionale favorizate de preţurile ridicate la ţiţei. Am făcut investiţii cu 74% mai mari faţă de perioada similară din 2007, am menţinut producţia de ţiţei la nivelul la care a fost stabilizată în cursul anului trecut, am crescut eficienţa pe segmentul de rafinare şi avem o creştere considerabilă la vânzările de produse petroliere“, a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Potrivit acesteia, în contextul internaţional actual, în care energia devine din ce în ce mai scumpă, Petrom se va concentra asupra menţinerii actualei producţii de hidrocarburi, a creşterii eficienţei energetice şi a dezvoltării energiilor regenerabile. „Prin abordarea segmentului de energie electrică şi prin proiectele noastre din domeniul energiei regenerabile vom face trecerea, pe termen mediu spre lung, de la o companie de ţiţei şi gaze la un complex energetic“, precizează directorul general Petrom. Compania îşi construieşte la Ploieşti o centrală electrică de 860 MW, care va funcţiona cu gaze şi care va fi finalizată în 2011.

Pe plan intern, Petrom a fost supusă unui şir de atacuri atât din partea ministrului Economiei şi Finanţelor, cât şi din partea unor parlamentari care au acuzat-o că face profituri imense în condiţii de criză şi plătind printre cele mai reduse redevenţe din Europa. Ba chiar Varujan Vosganian a spus că ia în calcul suprataxarea companiilor petroliere. Referitor la acest subiect, Mariana Gheorghe a spus că, dacă se va ajunge la o asemenea măsură, „vom vedea ce facem, însă Guvernul ar trebui să se consulte cu actorii din piaţă”.

La sfârşitul lunii iunie, Petrom opera 450 de staţii de distribuţie, în timp ce Petrom Group avea în total 805 unităţi (547 în România şi 258 în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia). Petrom estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 11,97 miliarde de lei, cu 2,5% mai redusă decât nivelul de 12,28 miliarde de lei înregistrat în 2007. În aceste condiţii, compania a bugetat un profit net de 2,42 miliarde de lei, în creştere cu circa 36% faţă de câştigul de 1,77 miliarde de lei înregistrat la finele anului trecut.Valoarea totală a investiţiilor programate pentru acest an este de 6,12 miliarde de lei, cu 60% mai mari faţă de cele din 2007, când au însumat 3,82 miliarde de lei.

Investitori dezamăgiţi de rezultate
În ciuda faptului că a raportat un profit imens pe primul semestru, Petrom nu a reuşit să convingă investitorii la bursă. După ce, în ultimul timp, preţul acţiunilor Petrom urca zilnic, după publicarea rezultatelor s-au vândut acţiuni astfel că, la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare, pe simbolul SNP se înregistra o depreciere semnificativă, deşi rulajul nu a fost mare.

 

Cotidianul.ro



1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor