Pianistul temperamental şi romantic

Pianistul temperamental şi romantic
Deva – La Viena a cântat pe o orgă pe care cânta Mozart în urmă cu aproape trei secole. Se întoarce din nou şi din nou aici, în oraşul pe care l-a părăsit în urmă cu trei ani. Liceul de Muzică din Deva este a doua sa casă, iar profesorul care l-a susţinut în ascensiunea sa, al doilea părinte.

A cântat în aproape toate ţările continentului european. De curând a primit distincţia de „Student eminent” al Facultăţii de Muzică din Timişoara. A cântat la Ambasada României din Viena şi a fost premiat de Ioan Hallander, directorul Operei din Viena. Cristian Dumitriu a pus degetele pe pian de când avea doar câţiva ani.

Performanţă a început să facă începând din clasa a şasea, când a întâlnit-o pe cea care avea să-i fie profesor, Doina Ona. Tot de atunci a început să câştige premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Acum este student în anul trei la Facultatea de Muzică din Timişoara.

Cu temperamentul său vulcanic şi romantic deopotrivă, atacă cu aceeaşi uşurinţă piesele virtuoase ale lui Beethoven sau liricele capodopere schumanniene. Interpretările sale au fost ascultate de muzicieni celebri, precum Valentin Ghiorghiu. A cântat sub bagheta unor dirijori de renume, precum Enrico Canatta sau Gheorghe Costin.

Liceul, prima dragoste

La absolvirea liceului, Cristian a fost chemat să studieze în Italia, la Moscova şi la Paris. A refuzat pentru că nu îşi putea permite. Dar nu regretă câtuşi de puţin. Crede că şcoala românească poate intra oricând în competiţie cu marile şcoli europene.
Deşi studiază în Timişoara, nu poate sta departe de oraşul unde s-a format ca artist. Şi, chiar dacă lucrează cu unul dintre cei mai buni profesori de pian din ţară, încă vine să îşi consulte mentorul, pe Doina Ona, de la care crede că mai are încă multe de învăţat. Acum, însă, sunt şi colegi. Cristian este şi profesor la şcoala de unde a plecat, Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă”, din Deva.

„Cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea de până acum am petrecut-o în acest liceu. Aş face liceul încă de câteva ori şi facultatea o singură dată”, spune Cristian Dumitriu. Când îşi va finaliza studiile universitare, Cristian vrea să urmeze un masterat la Bucureşti sau în străinătate. Când va fi terminat cu toate acestea, însă, şi-ar dori să se întoarcă în Deva, unde să înfiinţeze o secţie de Conservator. Profesorul şi mentorul său, Doina Ona, este tare mândră de Cristian. „Sunt mândră că a ajuns unde este acum şi, ca orice profesor, nu îmi doresc să mă ajungă, ci să mă întreacă”, spune Doina Ona.

Hannelore Acârnulesei

0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !