Piaţă bio volantă în centrul Oradiei

De Dan Birta
20Comentarii
Piaţă în centrul Bruxelles-ului și în Ludwigsburg
Piaţă în centrul Bruxelles-ului și în Ludwigsburg
Orădenii vor o piaţă volantă cu produse alimentare bio în Piaţa Unirii, la fel ca în oraşele din vestul Europei.

O propunere lansată pe o reţea de socializare a adunat sute de adepţi în câteva ore. Este propunerea făcută de profesorul Orlando Balaş, potrivit căreia, la sfârşit de săptămână, atunci când nu sunt alte activități acolo, în Piața Unirii din Oradea s-ar putea organiza o piaţă volantă cu produse bio.

„De ce Piaţa Unirii? Pentru că este în Centru. Deci e locul cel mai accesibil din orice direcţie. Aici s-ar putea organiza o piață bio volantă, civilizată, în care producătorii de fructe, legume și alte alimente sănătoase, certificați și verificați de către autoritățile de profil, să-și poată vinde orădenilor produsele”, susţine Orlando Balaş.

Acesta mai propune organizarea unei pieţe ţărăneşti în Cetatea Oradea, unde să se comercializeze produse în sistem tradiţional, fără certificare şi cu nişte taxe modice. „Astfel de acțiuni ar fi atât în folosul orădenilor, cât și al producătorilor locali bihoreni. Și sigur ar crește și farmecul orașului, nu numai pentru orădeni, ci și pentru turiști. Pieţe similare există în multe orașe civilizate din vestul Europei”, a precizat Orlando Balaş.

La alţii se poate

Ideea lansată în eter a adunat câteva zeci de adepţi în câteva ore. Părerile acestora sunt unanime în favoarea unei astfel de pieţe, cu multe exemple din Vest. Elena Toc spune că a văzut astfel de pieţe la Paris. Ioana G. Lucaciu exemplifică cu o piaţă similară la Brno, Zora Ivan cu o piaţă la fel în Malmo (Suedia), iar Oxana Popescu vine cu un exemplu din Viena. Chiar Orlando Balaş postează o fotografie cu o piaţă volantă din Ludwigsburg. Colegii din presă care au vizitat sediul din Bruxelles al Parlamentului European au văzut astfel de pieţe şi acolo. Aceste pieţe ar putea fi organizate în colaborare cu asociaţiile de producători.

Specialiştii spun „Da”

Profesorul Mihai Cărbunar, producător bio certificat, este de părere că această idee ar prinde la orădeni dacă ar fi organizată cu regularitate, până s-ar obişnui lumea.

„Cred că cel mai bine ar fi ca astfel de pieţe să se organizeze sâmbăta, de două ori pe lună, până s-ar obişnui orădenii. În ceea ce priveşte produsele bio, acestea ar putea fi verificate la Direcţia Agricolă, unde există date despre operatorii certificaţi. De asemenea, s-ar putea face un sondaj şi printre orădeni”, este de părere Mihai Cărbunar.

Profesorul Csep Laszlo crede că ideea este binevenită şi din aceste pieţe nu ar trebui să lipsească, pe lângă legume şi fructe, mierea şi produsele din miere şi nici tăieţeii şi produsele de acest gen fabricate în casă.

O pledoarie pentru astfel de pieţe face şi profesorul Gheorghe Sarca, vicepreşedinte al Asociaţiei Bioagricultorilor din România – Bioterra.
El spune că astfel de pieţe sunt în toate marile oraşe ale Europei, dar şi în România: la Cluj, Timişora, Sibiu. „La Oradea a mai fost o astfel de propunere. Locaţia era pe strada Transilvaniei, lângă Parcul Magnoliei”, spune Gheorghe Sarca. „În Bihor ar fi circa 60 de astfel de producători de ulei, sucuri naturale, legume, fructe, tăieţei, miere, carne şi produse din carne, lactate etc. Cred că ideea ar prinde la administraţia locală, mai ales că este «Anul Centenarului» şi trendul este consumul de produse sănătoase, cu cât mai puţine substanţe chimice. Cred că primarul, dacă ar fi informat concret şi corect, nu s-ar opune unei astfel de acţiuni”, susţine specialistul.
Ideea a fost lansată. Părerile sunt pro. Cine şi cum o va pune în aplicare?

Taguri: ,


20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor