Piata imobiliara din Timisoara merge impotriva valului de scumpiri

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
Pe piaţa imobiliară din Timişoara au fost înregistrate noi scăderi de preţuri
Pe piaţa imobiliară din Timişoara au fost înregistrate noi scăderi de preţuri
Piaţa imobiliară din Timişoara este singura dintre cele din marile oraşe din România în care, în luna octombrie, au fost înregistrate noi scăderi de preţuri faţă de perioada precedentă. Spre deosebire de capitala Banatului, în restul marilor oraşe au fost înregistrate creşteri de preţ la apartamente.

După trei luni consecutive de scădere, în sfârşit are loc o revenire a preţurilor apartamentelor din marile oraşe din România. Valoarea medie a indicelui calculat de site-ul de specialitate imobiliare.ro pentru luna octombrie, a fost de 984 euro/mp util, cu 2,2 % mai mare decât cea înregistrată în septembrie, aceasta fiind cea mai mare ajustare lunară înregistrată în ultimii patru ani.

Totuşi, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele din România sunt mai ieftine cu 3,8%, aceasta fiind una din cele mai mici diferenţe calculate la un interval de 12 luni, de la începutul crizei. Practic, cu excepţia Timişoarei, apartamentele s-au scumpit în toate oraşele mari din ţară, tonul fiind dat însă de Braşov. După trei luni consecutive de scădere în care s-au înregistrat valori minime record ale preţurilor apartamentelor în mai multe din oraşele analizate, Indicele imobiliare.ro calculat la nivel naţional raportează o valoare în creştere, aproape liniară.

Ba mai mult, trendul a fost suficient de puternic pentru ca în Braşov sau Cluj-Napoca, pe anumite categorii – vechi cu una şi două camere în Braşov, vechi şi noi în Cluj-Napoca – preţurile apartamentelor să fie mai mari acum decât în urmă cu 12 luni. Pe de altă parte, la Timişoara, cu o valoare medie de 776 euro/mp util, asistăm din nou la atingerea unui prag minim al ultimilor ani în ceea ce priveşte preţurile cerute de proprietari.

Timişoara este singurul mare oraş din ţară unde preţurile apartamentelor au scăzut în octombrie. Valoarea Indicelui imobiliare.ro înregistrată aici pentru luna octombrie, 776 euro/mp util, este cu 0,5% mai mică decât cea înregistrată în septembrie. Totodată, aceasta este şi cea mai mică valoare înregistrată pe piaţa rezidenţială din Timişoara de la începutul crizei şi până în prezent. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile apartamentelor din Timişoara sunt mai mici cu 4%. În octombrie, preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare a ajuns la 865 euro/mp util, înregistrând o scădere de peste 2% în ultima lună.

Totodată, preţul mediu actual solicitat pentru unităţile noi este cu 1,6% mai mic decât cel afişat în aceeași perioadă a anului trecut. Într-un ritm mult mai puţin alert s-au ieftinit şi apartamente vechi din cel mai mare oraş din vestul ţării. În ultimele treizeci de zile, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 763 euro, valoare cu 0,3% mai mică decât cea înregistrată în septembrie.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, unităţile vechi din acest oraş sunt mai ieftine cu 4,1%, Timişoara rămânând oraşul cu cele mai ieftine apartamente pe segmentul vechi. Pe categorii de apartamente, în ultimele treizeci de zile, garsonierele s-au ieftinit cel mai mult (2,3%), fiind urmate de unităţile cu două camere, care s-au ieftinit cu 0,6%. În acelaşi interval, apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 0,3%. În comparaţie cu luna octombrie 2011, preţul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins între -3% în cazul apartamentelor cu trei camere şi -5,6 % în cazul garsonierelor. Unităţile cu două camere sunt mai ieftine cu 5,3% faţă de anul trecut.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !