Piata imobiliara timisoreana se stabilizeaza

De M. Hoster
Reactualizat la:
La terenuri situaţia se stabilizează
La terenuri situaţia se stabilizează
Toate datele culese de societăţile de specialitate arată că piaţa imobiliară timişoreană se stabilizează încet, dar sigur. Mici scăderi au avut loc doar pe segmentul apartamentelor, la capitolul chirii pentru birouri şi preţuri la terenuri situaţia nu s-a schimbat prea mult.

Deşi pe parcursul anului 2011, apartamentele vechi din Timişoara au înregistrat şi slabe creşteri ale preţurilor, trendul general la nivelul semestrului 2 al anului 2012 a fost de scădere cu aproximativ 2% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, preţul ajungând astfel la o medie de circa 875 de euro pe metrul pătrat, arată datele companiei de consultanţă pentru evaluare Darian. Comparativ cu perioada de început de criză, prețurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 38%.

În zona ultracentrală, apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 55.000 şi 70.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Şagului, acestea au preţuri cuprinse între 35.000 şi 45.000 de euro. În zonele Soarelui şi Lipovei, preţurile sunt cuprinse între 40.000 şi 50.000 de euro, iar în Bucovina sunt între 42.000 şi 52.000 de euro.

Comparativ, la nivel naţional, în semestrul 2 din 2012, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, a fost de aproximativ 696 euro/mp, în scădere cu aproximativ 40% față de perioada de început a crizei și cu aproximativ 2,5% mai mici comparativ aceeași perioadă din 2011. Cele mai scumpe apartamente rămân în continuare în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în al doilea semestru din 2012 de 961 euro/mp.

Cât priveşte apartamentele noi, în a doua parte a anului 2012, acestea au înregistrat o ușoară creștere de aproximativ 1% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, media la nivelul orașului fiind de 914 eur/mp. Comparativ cu perioada de început de criză, prețurile apartamentelor noi au scăzut cu aproximativ 29%

“Cum programul Prima Casă, care a susţinut industria imobiliară în ultimii ani este practic finalizat, iar planurile guvernamentale prevăd un nou proiect intitulat Noua Casă, s-ar putea să asistăm la o scădere mai accentuată a preţurilor apartamentelor vechi şi o menţinere sau chiar o creştere uşoară a celor noi, în special a celor bine dimensionate şi amplasate în zone cu infrastructură bună”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian.

 

La terenuri situaţia se stabilizează

 

Preţurile terenurilor din Timişoara sunt pe cale de a se stabiliza, în ultimul an scăderea fiind nesemnificativă, de doar 1%. Nu același lucru se poate spune și despre evoluția față de perioada de început a crizei, când scăderea a fost de aproximativ 65% comparativ cu al doilea semestru din 2008.

Raportul mai relevă faptul că, în primul semestru din 2012, preţurile de închiriere ale spaţiilor de birouri din Tmişoara au stagnat. Chiria medie pentru spaţiile de birouri din clasa A s-a situat la valori cuprinse între 11 – 14 euro/mp/lună. “Estimăm că preţul chiriilor pentru birouri va stagna şi în perioada imediat următoare”, a declarat Alina Turcaş, expert evaluator în cadrul companiei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !