Piaţa Ioşia, pregătită de sacrificare

Piaţa Ioşia, pregătită de sacrificare
Cinci zile vor avea orădenii la dispoziţiei pentru cumpărarea mieilor din Piaţa Ioşia.

Începând de azi şi până sâmbătă, Piaţa Ioşia Nord va răsuna de scâncetul mieilor. Centrul de sacrificare a mieilor din Piaţa Ioşia, a primit aviz din partea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor pentru desfăşurarea acestei activităţi, în perioada 30 martie – 3 aprilie.

RAPAS a amenajat atât spaţiile de primire a mieilor pentru vânzare, cât şi locul unde vor fi jupuiţi mieii. Ciobanii trebuie să aibă certificat sanitar veterinar pentru mieii aduşi la târg şi foaie de mişcare. Pentru fiecare cap de miel sau ied adus la piaţă se va plăti către RAPAS 10 lei.

Spaţiul de sacrificare este pregătit cu 40 de locuri pentru măcelari. Mieii vor fi asomaţi electric înainte de sacrificare.
Măcelarii vor fi taxaţi pentru fiecare zi de lucru cu 60 de lei. Vor fi obligaţi să aibă echipament de protecţie, trei cuţite şi analizele medicale la zi.

În judeţ, mai sunt avizate pentru sacrificarea mieilor Centrul din Piaţa Beiuş şi Abatorul Tavi Bogdan din Mihai Bravu.

„Aceste centre de sacrificare vor funcţiona în perioada 30.03 – 03.04.2010. În Piaţa Ioşia, orarul de funcţionare este între orele 7:00 – 19:00”, a precizat Mircea Gelu Budău, directorul coordonator al DSVSA Bihor.

 

Condiţii

 

Ciobanii care vin cu miei la piaţă trebuie să aibă certificat sanitar veterinar pentru animale şi foaie de mişcare. Crescătorii de ovine şi caprine care doresc să comercializeze animale trebuie să respecte anumite obligaţii minime. „În primul rând, mieii aduşi la piaţă trebuie să fie identificaţi prin crotaliere şi înregistraţi în baza de date. Înainte de transport, mieii vor fi examinaţi, obligatoriu de către medicul veterinar de pe raza localităţii unde este înregistrată exploataţia de animale”, a subliniat directorul DSVSA Bihor.

Centrul de asomare din Piaţa Ioşia este pregătit cu 40 de locuri de asomare, cu furtunuri cu apă rece, aparat pentru sterilizarea cuţitelor şi containere pentru colectarea masei gastro-intestinale.

Masa gastro intestinală va fi predată la SC Protan pentru distrugere.

Înainte de sacrificare, mieii vor fi asomaţi electric, RAPAS având pregătiţi pentru această operaţie doi electricieni.
„În fiecare an, cea mai mare problemă o avem cu «hoardele» care vin la containerele cu intestine şi le devastează. Am cerut ajutorul Poliţiei în supravegherea acestor containere”, a explicat Mircea Budău.

Măcelarii vor trebui să aibă echipament de protecţie şi trei cuţite. Analizele medicale trebuie să fie efectuate la zi. Taxa pentru o zi este de 60 de lei. „Cumpărătorii nu vor avea contact vizual cu sacrificarea mieilor. Vor cumpăra mieii de la ciobani, îi vor cântări şi îi vor preda la măcelari pe baza unui ecuson. Când mielul este gata, măcelarul îl predă proprietarului”, a spus directorul DSVSA.

De obicei, pielea îi rămânea măcelarului, pe lângă taxa de jupuire, dar în ultima vreme nimeni nu mai colectează piei, aşa că acestea pot fi predate tot la Protan spre distrugere.

RAPAS răspunde de activitatea Centrului de sacrificare, iar DSVSA pentru garantarea salubrităţii cărnii de miel. În acest sens, în Piaţa Ioşia au fost repartizaţi cinci medici veterinari conduşi de doctorul Ovidiu Popa.

DAN BIRTA0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !