Piaţa Obor asediată de OJPC

Piaţa Obor asediată de OJPC
ORADEA - Inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Bihor, împreună cu jandarmii, au descins ieri în engros-ul de legume fructe din Piaţa Obor – Oradea.

Vânzătorii panicaţi au încercat să-şi încarece marfa în maşini şi plece, însă în timpul contolului nu s-a putut ieşi din piaţa fără verificarea prealabilă a inspectorilor OJPC.

Neregulile au fost multiple. Nici nu comerciant nu avea afişat preţul produselor comercializate, ţara de provenienţă, sau nu era trecut termenul de valabilitate pe produse. Un vânzător de pepene verde nu avea verificarea metrologică a cântarului şi nici nu putea face dovada că este a lui, de aceea s-a decis ca apartaul de măsură să fie confiscat.

Dezastrul domnea şi în sectorul de alimentaţie. Ulei şi conserve expuse la soare, iar mititeii, plăcintele şi cartofii prăjiţi preparate în condiţii mizere.

Un comerciant a încercat să se solidarizeze cu patronul unei tarabe unde se pregătea fast – food, declarând că el este mulţumit de calitatea alimentelor pregătite acolo, fapt pentru care nu înţelege rostul acestor controale.

Sancţionaţi

La o altă tarabă fast – food-ul, care arăta deplorabil, comerciantul a reuşit să strângă repede ce avea pus pe grătar şi să plece. Grătarul încă cald, cartofii curăţati şi feliaţi pentru a putea fi puşi la prăjit le-a confirmat inspectorilor că patronul tocmai plecase. Inspectorii au dorit să vadă ce se află într-unul dintre frigiderele închise cu un lacăt, aflate în acel stand, fapt pentru care s-a spart lacătul.

„Este foarte adevărat că se doreşte să se desfăşoare activităţi comerciale unde evaziunea fiscală este la mare cinste. S-a constatat că nici cele mai minime norme nu sunt respectate. Nu se specifică ţara de provenienţă a mărfurilor, nu sunt afişate preţurile şi nu există verificări metrologice a cântarelor. La punctele de alimentaţie e dezastru. Produse fără termen de valabilitate, alimente expuse la soare şi produse care prezintă modificări organoleptice evidente sunt doar câteva din nereguli”, a precizat Cristiana Bigan şefa OJPC Bihor.

În urma neregulilor constatate mai multe produse aplimentare au fost distruse.

„Acest spaţiu se doreşte a fi o piaţă agroalimentară, însă nu prezintă condiţiile necesare. Vom demara controlul şi la Regia Pieţelor să vedem dacă este autorizată şi ce le oferă comercianţilor în schimbul taxei care variază între 15 şi 30 de lei”, a concluzionat Cristian Bigan.
Simona Albinaru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !