Piaţa Obor, la modernizare

Piaţa Obor
Piaţa Obor
ORADEA – Regia Autonomă de Pieţe, Agrement şi Salubritate (RAPAS) anunţă că luni va începe reamenajarea pieţei de maşini din Obor (Ocska), în suprafaţă de 7.521 mp.

Acolo vor fi turnate alei asfaltice, vor fi amenajate canalele de scurgere, iar spaţiul de expunere a maşinilor va fi acoperit cu piatră concasată. Valoarea lucrărilor efectuate de SC Drumuri Bihor este de 403.000 lei, iar termenul de execuţie a lucrărilor este de zece săptămâni.

„Varianta asfaltării totale era mai costisitoare, ajungând cam la 1.500.000 lei, aceasta în condiţiile în care am putea muta piaţa în trei-patru ani. Ne-am gândit că e rezonabil dacă accesul maşinilor e asigurat pe aleile asfaltice până la locurile de expunere pentru vânzare. Apoi, aleile pot fi utilizate apoi de vizitatori fără să se mai afunde în mocirlă sau zăpadă”, declară directorul RAPAS, Romulus Cosma.

Alee de intervenţie

De asemenea, va fi asfaltată o alee centrală care va fi păstrată total liberă pentru intervenţii ale Ambulanţei, Pompierilor sau Poliţiei. „Aceste servicii ne-au cerut repetat o cale de acces la intervenţie pentru că la final de săptămână Piaţa e foarte aglomerată. Mi s-a povestit că în urmă cu doi ani a fost un caz de deces iar Ambulanţa nu a putut nicicum să ajungă la victimă. Totodată, poliţiştii şi jandarmii sunt solicitaţi destul de des pentru că, nu vă ascund, Piaţa Obor este cea mai neobişnuită şi cea mai violentă dintre spaţiile administrate de RAPAS”, mai explică directorul Cosma. În piaţa de legume-fructe va fi schimbat gardul, vor fi asfaLtate aleile şi se va pune piatră concasată sub chioşcurile comerciale.

Lucrările de modernizare se vor desfăşura pe sectoare, astfel încât pe perioada acestora piaţa din Obor să nu se închidă total.

În ce priveşte investiţia în modernizare, directorul Cosma a precizat că o parte din bani vin de la bugetul municipal iar restul din veniturile proprii ale RAPAS, în special din taxe.

Taxe în suspans

Grupul PD-L a cerut în şedinţa Consiliului Local din 29 iunie retragerea proiectului de hotărâre iniţiat de grupul de consilieri PD-L cu privire la modificarea procentuală a taxelor şi chiriilor pe care RAPAS le percepe în pieţele agroalimentare. „Am strâns deja o mie de semnături de la producătorii agricoli şi de la firmele care au activitate în pieţele orădene”, a motivat iniţiativa democrat-liberalul Dorin Corcheş. În speţă, PDL propune înjumătăţirea taxelor pentru comerţul de bunuri de larg consum şi eliminarea taxelor percepute de RAPAS de la micii producători, asociaţiile familiale, persoanele fizice autorizate şi SRL-urile cu certificat de producător.

Cristian Horgoş

Taguri: , , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !