Piaţa Szent Laszlo sau Unirii ter

Piaţa Szent Laszlo sau Unirii ter
ORADEA – Vineri de dimineaţă, în Piaţa Unirii, chiar pe malul Crişului Repede, trecătorii puteau să observe un cort alb. Înăuntru, câţiva tineri care invitau trecătorii să-şi pună iscălitura pe nişte liste.

Tinerii reprezentau Asociatia Tineretului Maghiar din Ardeal, iar trecatorii erau chemati sa-si semneze adeziunea pentru transformarea Pietei Unirii în Piata Sf. Ladislau (Szent Laszlo ter).

„Aceasta piata a purtat secole întregi numele regelui, el fiind si patronul biserii romano-catolice aflate în mijlocul pietei, iar populatia maghiara a orasului o desemneaza astfel si în zilele noastre”, se arata într-un fluturas care avea rolul de motivatie scrisa pentru demersul junilor maghiari.

Motivatia Asociatiei Tineretului Maghiar din Ardeal vine de la anul 1092, când – spun maghiarii – regele Ungariei, Ladislau, sanctificat mai apoi (Szent Laszlo – n.r.), fondeaza orasul Varad – Nagyvarad (Oradea). Desi în Oradea exista o strada denumita Sf. Ladislau, ce face legatura între strada Traian Lalescu si Bulevardul Stefan cel Mare, tinerii maghiari considera ca aceasta strada este prea mica pentru regele erou si sfânt al maghiarilor. Iata ce cred ei: „Ar fi un gest nobil si demn de amintire a patronului orasului sa-i atribuim unei piete sau unei strazi importante numele regelui întemeietor”.

Biro îi sustine!

Pâna vineri la ora 16:00, ora pâna la care aveau autorizatie de ocupare a spatiului de la Primarie, tinerii strânsesera 208 semnaturi în piata. Însa numarul total al semnaturilor nu-l puteau evalua, deoarece actiunea de schimbare a numelui pietei a început mai demult. Barta Bela, vicepresedintele Asociatiei, spune ca si liderii UDMR s-au implicat în acest demers.

Bela a indicat-o chiar pe ocupanta cabinetului 2 de la Primarie, viceprimarita UDMR Biro Rozalia, care, spune Bela, le-a cerut tinerilor maghiari formulare cu care sa mearga la strâs semnaturi! „Domna Biro s-a implicat în demersul nostru. Chiar si dânsa a semnat, când am mers la ea, si strânge si ea, la rândul ei, semnaturi”, ne-a dezvaluit Barta Bela.

Contactata telefonic, viceprimarita s-a aratat destul de distanta fata de actiunea asociatiei. „Exista o denumire oficiala, existenta. Daca CL Oradea va decide schimbarea denumirii, cheltuielile vor trebui suportate de catre Primarie.

Nu stiu însa daca initiativa va avea suficient suport. Sa fim constienti de fapt ca comunitatea are o majoritate de etnie româna de circa 70% si doar 27% sunt de etnie maghiara”, spune Biro Rozalia, care a adaugat ca este constienta ca si în acest caz minoritatea se va supune majoritatii. Tot Biro:

„Ca lider UDMR, pot sa spun ca în cazul în care e dorinta marii majoritati a populatiei maghiare din Oradea este schimbarea denumirii pietei, atunci probabil ca acest lucru trebuie dus mai departe”.

„Nu are cum sa treaca”

Consilierul local PD, Mircea Matei, nu da sanse de reusita initiativei maghiarilor. El spune ca stie doar de o hotarâre a Consiliului Local Oradea de acum circa un an, de inscriptionare si în limba maghiara a substantivelor comune din placutele strazilor. Hotarâre care, însa, nu a fost pusa înca în aplicare.

Matei îsi aduce aminte ca udemeristii au adus la un moment dat în discutie si numele Pietei Unirii, dar apoi au renuntat la idee… „Nu vad relevanta actiunii lor. Sa vina cu argumente. Eu nu cred însa ca are cum sa treaca asa ceva…”, crede consilierul PD.

Cum era de asteptat, consilierul local PRM, Mihai Drecin, s-a aratat a fi cel mai revoltat: „Atâta timp cât autoritatea româna nu respecta Constitutia si nu pune mâna pe acesti obraznici… Ar trebui sa intervina politia, sa se duca Primaria si sa-i ridice. Ce om normal da astfel de autorizatii? Se creeaza animozitati.

Stau sa ma întreb daca cineva le-a dat autorizatii asa, de capul lui. Într-un oras în proportie de aproape 75% românesc cum sa poate cere asa ceva? Sunt absolut convins ca si din ceilalti 25% populatie maghiar sunt multi pe care nu-i intereseaza chestiuni din acestea. (…) E vorba si de educatie”, considera universitarul peremist.

Din cauza comentariilor sovine am fost nevoiti sa scoatem forumul aferent la acest articol!

Calin Corpas