Piatră în locul mozaicului prost executat din pasajul Vulturul Negru

Reactualizat la:
Piatră în locul mozaicului prost executat din pasajul Vulturul Negru
© Modelul de piatra din pasajul Vulturul Negru.
Pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local de vineri s-a aflat proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai sistemului de canalizare și pavajului interior al pasajului Vulturul Negru.


Viceprimarul Mircea Mălan a menționat că acest proiect se realizează în cadrul unei proiect european și prevede o serie de lucrări, dintre care până acum au fost finalizate lucrările de infrastructură și lucrările la pavaj. Însă Primăria Oradea a refuzat cu doi ani în urmă recepția mozaicului, din cauza calității necorespunzătoare a lucrărilor. În cele din urmă contractul de execuție cu firma Marconst a fost reziliat, întrucât constructorul nu a refăcut mozaicul în termenul de 90 de zile stabilit.

Primăria Oradea a făcut un studiu de vibrații și o expertiză în urma cărora s-a constatat că erorile de la pavaj rezultă din realizarea necorespunzătoare a lucrărilor.

Deși Primăria Oradea a mărit contribuția proprie care-i revenea în cadrul proiectului pe fonduri europene la 300.000 de euro, la cele două licitații care au fost organizate nu s-a prezentat nicio firmă, astfel că s-a luat decizia de a se renunța la executarea mozaicului, soluția aleasă fiind pavarea cu marmură roșie și granit.

Această soluție prezintă avantajul că suprafața pavajului e mai puțin sensibilă, iar față de mozaic, costă mai puțin, a arătat viceprimarul Mircea Mălan. Astfel că, deși investiția de 256.000 de euro se va realiza din bugetul local, fondurile europene fiind pierdute, orașul va realiza față de suma inițială destinată mozaicului o economie de aproximativ 50.000 de euro, transmite Primăria Oradea.

Pavajul, armonizat arhitectural cu pereții pictați

Între timp, a început restaurarea cupolei și a pereților interiori ai Pasajului Vulturul Negru, în timpul lucrărilor fiind descoperite picturile originale de pe pereți. Mircea Mălan a arătat că aceste picturi, realizate în culori foarte vii, vor fi restaurate integral, tipul de piatră ales pentru noul pavaj fiind armonizat cu culorile pereților.

Conform noului proiect, se va lucra pe tronsoane la pavaj, astfel încât să nu fie deranjată nici circulația din zonă, nici activitatea agenților economici din Pasajul Vulturul Negru.

După aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului modificat, documentația va fi trimisă la finanțator, urmând să aibă loc licitația pentru execuția acestor lucrări. În primăvara anului viitor, vor fi realizate și lucrările la pavaj, finalizarea lor fiind prevăzută pentru luna iunie a anului viitor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !