Picnic cu cărţi în curtea Universităţii

Aspecte de la ediţiile anterioare
Aspecte de la ediţiile anterioare
Francofonii şi francofilii au găsit un mijloc inedit de a-şi afirma pasiunea pentru limba franceză.

Create în 2015 de către Institutul francez din România, Picnicurile poetice „#haikunoi” constituie un eveniment unic pe plan mondial, un mijloc original pentru francofoni şi francofili de a-şi afirma pasiunea pentru limba franceză.

„#haikunoi” este un moment special, amuzant, o excelentă ocazie de a schimba idei despre viitorul limbii franceze, de a crea scurte poeme şi de a pune în evidenţă beneficiile învăţării acestei limbi de către tineri, un avantaj în plus pe piaţa muncii.

Evenimente atractive şi uşor de organizat, picnicurile poetice au crescut vizibilitatea francofoniei şi francofiliei pe întreg teritoriul României.

De asemenea, „#haikunoi” este o pledoarie în favoarea multilingvismului, a descoperirii tradiţiilor şi culturilor diferite, graţie însuşi numelui evenimentului, joc de cuvinte între propoziţia din limba română „Hai cu noi” şi tipul ancestral de poem japonez, haiku (în japoneză, haiku-urile se scriu pe un singur rând; în alte limbi, ele se compun din trei rânduri diferite de 5-7-5 silabe).

În circuit Grand Tour

În 2017, Picnicurile poetice au fost incluse în circuitul Grand Tour, marcă de excelenţă aflată sub înaltul patronaj al Preşedintelui Republicii franceze şi gestionată de Jean-Marie Le Guen, secretar de stat pentru Dezvoltare şi Francofonie, în colaborare cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei, condusă de Michaëlle Jean, secretar general. Această marcă reuneşte evenimente culturale şi patrimoniale prestigioase, selecţionate pentru capacitatea lor de a pune în valoare bogăţia, diversitatea şi vitalitatea francofoniei culturale şi de a creşte atractivitatea acesteia în lume.

Peste 4.500 de persoane din 49 de oraşe şi 90 de şcoli, licee, universităţi şi societăţi franco-române au participat la cea de-a treia ediţie a Picnicurilor poetice. La Oradea, a IV-a ediţie a evenimentului va avea loc în data de 20 martie, între orele 12:00-14:00, în Campusul Universitar.

Cei interesaţi pot participa în mod direct, individual, dar pot mobiliza şi comunitatea francofonă din şcoala/liceul/universitatea în care studiază sau de la locul de muncă.
Înscrieri şi informaţii suplimentare se pot obţine la adresa de e-mail: haikunoi@institutfrancais.ro şi breco@francophonie.org

Program:

– între orele 12:00-14:00 – postaţi haiku-urile pe pagina Facebook a evenimentului, însoţite de hashtagul #haikunoi2018; publicaţi poemele, în acelaşi mod, şi pe propria pagina Facebook.

– între orele 12:00-12:15 – deschiderea oficială a evenimentului; discursuri de bun-venit ale Ambasadorilor Francofoniei (diverse personalităţi) şi/sau ale profesorilor organizatori.

– între orele 12:15-13:45 – picnic, prezentarea haiku-urilor pe Internet, pe panouri, baloane şi alte suporturi disponibile, activităţi diverse.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !