Picturi paleolitice descoperite în Bihor

12Comentarii
Picturi paleolitice descoperite în Bihor
În peştera Coliboaia din Munţii Bihorului au fost descoperite mai multe picturi şi gravuri din perioada Paleoliticului, specialiştii spunând că e pentru prima dată când în Europa Centrală se atestă arta parietală atât de veche, scrie Mediafax.

Picturile sunt negre şi reprezintă animale, printre care un bizon, un cal, posibil o felină, unul sau două capete de urs şi doi rinoceri. Specialişti francezi au confirmat autenticitatea picturilor şi a unei gravuri reprezentând un tors de femeie. În urma descoperirii, peştera a fost pusă sub protecţie, în stare de conservare.

Picturile şi gravurile au fost descoperite de speologii Tudor Rus de la Clubul Speodava Ştei, Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Ţoiciu din cadrul Asociaţiei Speowest Arad şi Marius Kenesz de la Speo Club Zarand Brad în timpul unor expolorări speologice obişnuite, a declarat, ieri, corespondentului Mediafax, Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie.

Peştera Coliboaia este străbătută de un râu subteran, care formează mai multe sifoane, făcând astfel excepţională, dar şi dificilă parcurgerea ei. Până acum, nu i s-a acordat importanţă acestei peşteri. Nu a fost inclusă nici măcar pe lista peşterilor protejate, deşi se află pe raza Parcului Natural Apuseni. Au fost mai multe expediţii aici, însă cei cinci speologi au intrat în interior şi au străbătut trei zone complet inundate, după care au dat peste o galerie înaltă, pe pereţii căreia au găsit picturile, ceea ce lor li s-a părut a fi artă rupestră”, a explicat Lascu.

Autentice

Picturile au fost verificate de o echipă condusă de Jean Clottes, unul din cei mai cunoscuţi specialişti în artă de peşteră din lume, echipă din care a mai făcut parte Bernard Gély, şi el specialist în artă de peşteră, speologii Marcel Meyssonnier şi Valérie Plichon, Michel Philippe – paleontolog specializat pe ursul de peşteră, respectiv Françoise Prudhomme, specialist în preistorie generală.

În urma analizelor, experţii au confirmat autenticitatea picturilor şi a gravurii.

„După factura acestora, picturile pot fi încadrate ca aparţinând unei perioade vechi a artei parietale, Gravettian sau Aurignacian (între 23.000 şi 35.000 de ani)”, a arătat preşedintele Federaţiei Române de Speologie.

Sub protecţie

În urma descoperirii, prin grija Federaţiei Române de Speologie şi a Administraţiei Parcului Natural Apuseni, peştera a fost pusă imediat sub protecţie, în stare de conservare, sub autoritatea arheologică a Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea şi administrativă a Consiliului Judeţean Bihor şi va fi inclusă într-un complex proiect de cercetare multiinstituţional şi multinaţional.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor