PIDU aduce 11 milioane de euro

18Comentarii
PIDU aduce 11 milioane de euro
Directorul DMPFI, Marcel Boloş, explică alegerea proiectelor finanţabile cu 10,98 milioane euro, în baza PIDU.

În deschiderea şedinţei extraordinare de ieri a Consiliului Local Oradea, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) a fost invitat de primarul Bolojan să explice proiectele reunite în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU).

PIDU este un document strategic, conceput după ce am fixat direcţiile de dezvoltare a oraşului nostru şi i-am identificat nevoile şi proiectele potrivite. Am pornit de la faptul că pe această axă de finanţare Oradea are un buget limitat la 10,98 milioane de euro. Aceşti bani rezolvă o serie de probleme punctuale, dar nu pe toate. Întrucât prima etapă de reabilitare a Cetăţii este deja în derulare, am decis că trebuie făcută şi cealaltă jumătate a obiectivului. Ghidul Solicitantului ne-a obligat să identificăm şi un portofoliu de proiecte sociale”, a precizat directorul DMPFI, Marcel Boloş.

În continuare, coordonatorul DMPFI a precizat că proiectele sociale alese sunt Creşa de la colţul Parcului 1 Decembrie şi centrele sociale de pe străzile Iuliu Maniu şi Simion Bărnuţiu.

Euro-biserici

„Celelalte proiecte disponibile în cadrul PIDU se referă la reabilitarea monumentelor istorice. Ştim că Oradea are multe alte clădiri monument aflate într-o stare de degradare mai avansată decât bisericile alese. Însă clădirile în cauză au şi co-proprietari privaţi iar prin POR nu pot fi finanţate astfel de obiective. Aşa încât ne-am orientat spre clădiri care deservesc utilităţi publice, adică patru biserici şi pasajele Vulturul Negru şi Madach Imre”, a mai explicat Boloş.

Cu proiectele de mai sus s-a închis seria finanţabilă prin POR – Axa 1.

„Acordăm atenţie sporită şi mediului de afaceri, obligatoriu pentru susţinerea economică a unui oraş. Pentru utilităţile din Parcul Industrial am apelat la Axa 4 din POR, şi suntem în faza premergătoare etapei precontractuale de finanţare. La capitolul servicii balnear-turistice am depus proiectul de extindere a Ştrandului Municipal pentru finanţare europeană pe Axa 5. Mai avem proiecte europene şi în domeniile de educaţie şi sănătate. Însă va trebui să identificăm şi alte surse de finanţare, întrucât spitalele necesită intervenţii majore. Mai amintesc că pentru alimentarea cu energie termică şi apă-canal avem proiecte majore pe POS”, a încheiat Marcel Boloş.

Totodată, consilierul local Florica Cherecheş a ţinut să mulţumească angajaţilor DMPFI pentru eforturile depuse în ultima perioadă în vederea întocmirii documentaţiei pentru PIDU.

C.H.18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor