Piete oradene bogate, clienti mai saraci

Piete oradene bogate, clienti mai saraci
Pieţele orădene abundă de legume şi fructe de primăvară, la sfârşit de săptămână. Roşiile, castraveţii, salata verde, dar şi cireşele, vişinile şi, mai nou, caisele şi persicile te îmbie să le cumperi.

Clienţii însă nu prea se înghesuie, alegând doar strictul necesar, spre disperarea producătorilor.

Produse şi preţuri

Astfel, kilogramul de roşii a coborât până la 2,5 lei. Cele mai frumoase se vând totuşi cu 3 – 4 lei kilogramul. Castraveţii se vând mai greu, cu 2 – 2,5 lei kilogramul, producătorii fiind încă atinşi de isteria E.Coli. „Deşi sunt de la noi din grădină, castraveţii trec mai greu. Ne-a afectat ce s-a spus la televizor şi ce s-a scris în presă”, ne-a spus o producătoare. „Cred că totul a fost făcut cu un scop. Şi alte astfel de isterii ca «vaca nebună», «gripa aviară» şi «gripa porcină» au avut tot un scop economic. Să câştige unii şi să piardă alţii”, îşi dă cu părerea un cumpărător pensionar.

Ardeii se vând cu 5 – 6 lei/kilogram, varza – 2 lei/kilogramul, dovleceii – 1 – 1,5 lei un kilogram, ceapa verde – 1 leu legătura, guliile – 0,75 de lei bucata, morcovii – 1 leu legătura, vinetele – 5 – 6 lei/kilogram, iar conopida 3 lei un kilogram. Cine prefă cartofi noi, poate să-i cumpere de la piaţă cu 2 – 3 lei kilogramul, în funcţie de calitate. Fasolea verde costă şi ea 5 – 6 lei, tot un kilogram.

Dintre fructe, cele mai prezente pe piaţă în aceste zile sunt cireşele. Preţul kilogramului de cireşe porneşte de la 4 lei, ajungând chiar la 7 lei , pentru cele mai frumoase bune pentru compot. Vişinile se vând cu 4 lei un kilogram. Caisele costă între 5 şi 10 lei/kilogramul, iar piersicile 4 – 6 lei/kilogramul. Lebeniţa se vinde cu 4 lei, iar pepenele galben cu 6 lei.

Producătorii şi vânzătorii spun că cea mai bunăpiaţă este când se iau pensiile. Două – trei zile după primirea pensiilor mai facem ceva vânzări, dar după aceea, pauză”, spune o vânzătoare. „Nu mai este cea fost în urmă cu un an sau doi. În fiecare an merge tot mai prost”, se plânge Iuliana Duţu, care are o grădină în Borş. Una peste alta, pieţele orădene oferă produse din belşug, pentru toate categoriile de clienţi. Adevărul este că puterea de cumpărare a scăzut de la an la an.

D.B.

Fact Box

Piaţa Cetate

Produs preţ/cantitate

roşii 2,5-4 lei/kg

catraveţi 2-2,5 lei/kg

ardei 5-6 lei/kg

ceapa 1 leu/leg

spanac 4 lei/kg

cartofi 2-3 lei/kg

varză 1 lei/kg

conopidă 2,5-3 lei/kg

fasole 5-6lei/kg

vinete 5-6 lei/kg

cireşe 4-7 lei/kg

vişine 4-5 lei/kg

piersici 4-6 lei/kg

caise 5-10 lei/kg

lebeniţă 4 lei/kg

pepene 6 lei/kg

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !