Pieţe pietonale în locul asfaltării de drumuri

De Cristina Ghilea
11Comentarii
Parcul Magnoliei, centrul Cartierului Rogerius
Parcul Magnoliei, centrul Cartierului Rogerius - © Foto: 24fun
Publicarea ghidurilor de finanţare a proiectelor europene a dat peste cap ambiţiile municipale de a asfalta noi străzi. Sunt propuse amenajări în patru locuri din oraş.

Această activitate, altfel prinsă prioritar în Planul de Mobilitate Urbană – documentul în baza căruia se acordă finanţările – este pur şi simplu neeligibilă. Din acest motiv, executivul local a decis să vireze cu 180 de grade: banii pe care i-ar fi vrut alocaţi „şoferilor” ar urma să meargă spre pietoni şi biciclişti, prin amenajarea de pieţe publice de cartier.

Două proiecte de hotărâre cu acest subiect s-au aflat ieri pe ordinea de zi a Consiliului local şi au fost aprobate cu voturile consilierilor liberali.

Prin Adrian Negrea, pesediştii au anunţat că se vor abţine pentru că nu sunt convinşi că beneficiarii direcţi ai acestor lucrări chiar le doresc, în absenţa unor dezbateri în teren.

Patru

Sunt propuse patru amenajări, „astfel încât fiecare cartier să aibă un astfel de centru pietonal unde să se întâlnească lumea şi unde să se organizeze evenimente”, zice primarul Ilie Bolojan. În Nufărul, a fost propus pentru amenajare platoul din spatele McDrive-ului, acum ocupat cu locuri de joacă şi parcări. În Ioşia, o piaţă pietonală ar urma să apară în spaţiul degradat de pe Cazaban, în zona limitată de biserica ortodoxă, sala sporturilor, hotelul tineretului şi casa de cultură a tineretului.

În Centrul Civic este prevăzută amenajarea terenului din jurul catedralei ortodoxe, cu parcare în subteran şi piaţetă publică la nivelul solului, şi a spaţiului din jurul Casei de Cultură a Sindicatelor. În Rogerius s-ar reface Parcul Magnoliei.

Premii

Primarul spune că, la sugestia arhitectului şef Cristina Buruiană, amenajarea aceste spaţii ar urma să se facă în urma unui concurs de idei deschis tuturor arhitecţilor. Lucrările câştigătoare ar urma să fie premiate. Un posibil calendar al acestor proiecte ar începe cu aprobarea organizării concursului de proiecte în Consiliul local la finele lunii august, judecarea soluţiilor până în septembrie – octombrie, realizarea proiectelor tehnice şi a licitaţiilor pentru execuţie până în primăvara 2018 respectiv demararea lucrărilor, cel mai târziu în toamna 2018.

Bolojan a refuzat să avanseze o estimare de cost a acestor lucrări dar a precizat că amenajările propuse nu vor fi atât de preţioase sau pretenţioase ca şi cele din Piaţa Unirii.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor