Pilonul II a împlinit şase ani

De Dan Birta
Marius Popescu
Marius Popescu
Randamentul mediu anual al Pilonului II de pensii private obligatorii a fost de 11,2%.

Lansat pe data de 20 mai 2008, atunci când a primit în administrare primii lei de la contributori, Pilonul II de pensii private obligatorii a traversat cu bine anii de criză economico-financiară și a produs rezultate investiționale de excepție în beneficiul a peste şase milioane de români, contribuind în același timp la dezvoltarea economiei reale.

În cei şase ani de la lansare, fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la un număr total de participanți de 6,15 milioane.

În acești şase ani, fondurile de Pilon II au primit în administrare de la participanți contribuții în valoare totală de 12,49 miliarde de lei. Prin investirea acestor resurse financiare, fondurile de pensii private obligatorii au ajuns în prezent la active nete de 15,46 miliarde de lei (3,5 mld. euro), generând astfel un câștig net pentru participanți în valoare de aproape trei miliarde lei în şase ani de administrare efectivă.

Performanţe

Din perspectiva performanței investiționale, Pilonul II a înregistrat în acești şase ani de funcționare un randament mediu anual de 11,2% (conform standardelor internaționale), o valoare excepțională având în vedere atât profilul redus de risc al plasamentelor, cât și condițiile adverse din economia și piețele financiare globale.

În prezent, fondurile de pensii private obligatorii investesc aproximativ 95% din toți acești bani în România, investițiile peste hotare fiind de numai 5%. Două treimi din portofolii reprezintă titluri de stat, circa 16% sunt acțiuni listate, iar restul alte obligațiuni, depozite bancare, fonduri mutuale și altele. Fondurile de Pilon II dețin titluri de stat ale României în valoare de peste 10 miliarde RON, reprezentând circa 10% din valoarea emisiunilor în circulație.

„Performanţele excepționale ale fondurilor de pensii private în beneficiul românilor sunt cea mai bună carte de vizită a industriei noastre. Ele sunt rezultatul efortului nostru constant de a investi prudent și eficient, de a crește firava economisire a populației – mai ales pe termen lung – și de a ne aduce contribuția la dezvoltarea economiei”, a declarat Marius Popescu, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România. Între timp, Marius Popescu a fost schimbat cu Raluca Ţintoiu, preşedinte ING Pensii.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !