Piramidă de mărgăritar

2Comentarii
Ce-i lipseşte chelului? Tichie de mărgăritar. Ce-i lipseşte unui oraş care şi-a bătut joc de pietonalul central, transformându-l într-un peron plin de guri de canal arteziene şi cu dale strâmbe, dar scumpe, potrivindu-se cu stilul clădirilor din jur ca jobenul la slip? Exact: o piramidă de sticlă.

Blocarea circulaţiei tramvaielor pe modernizata şi prea îngusta stradă a Primăriei (tocmai lângă Primărie) din cauza parc ării maşinilor pe ambele părţi, aproape de linia de tramvai, nu-i impresionează prea mult pe edili. Nesimţirea şoferilor care-şi lasă maşinile lipite de linia de tramvai nu e o surpriză, nici nepăsarea lor că le-ar putea zgârâia un pasager grăbit, nici ocultarea Poliţiei Rutiere. Ia încercaţi să blocaţi circulaţia de exemplu în SUA, în aceste vremuri de zel antiterorist, să vedeţi ce vi se întâmplă.

Strada fusese de curând „modernizată” prin lărgirea trotuarului şi dispariţia locurilor de parcare, iar Poliţia Rutieră n-a fost de acord cu interzicerea parcării de-a lungul ei. Ionuţ Şimon, şeful Serviciului Parcări din Primărie, crede că „a fost ceva în neregulă cu proiectul”. O fi fost acelaşi proiectant ca pentru Corso? Şi cine plăteşte remedierea? Tot noi, adică bugetul local. Aţi auzit după 1990 să se impute vreunui funcţionar vreo pagubă, să i se vândă vreo vilă sau vreo maşină? La croitor, dacă-ţi faci un costum şi la probă nu-ţi vine bine, retuşurile nu se taxează în plus. Dar cu administraţia locală nimeni nu e de vină şi totul se taxează. Şi toată lumea are activitate. Chiar dacă i-ar da cineva în judecată pentru daune şi ar câştiga, tot noi toţi am plăti, în lipsa unei răspunderi individuale.
În schimb, mai vechea idee a unei piramide de sticlă în Parcul 1 Decembrie ca punct de informare turistică al oraşului bântuie din nou Primăria, şi cică va fi chiar realizată anul ăsta. Nu va costa decât 2,2 milioane de lei (adică 22 miliarde de lei vechi), că doar cetatea şi alte clădiri istorice le-am rezolvat, sau oricum timpul le rezolvă pe toate. Deci, un nou şantier, alte materiale, alt proiect, totul costă, vor mai răsări câteva vile, nu contează.

Autorii proiectului or fi aceiaşi ca şi cei pentru Corso şi strada Primăriei? Că tare se mai insistă cu piramida asta, de parcă n-ar exista şi alte idei arhitecturale. S-o fi făcut concurs de proiecte? Contribuabilii or fi fost consultaţi? Sau ne credem la Paris dacă copiem porcăria din curtea Louvre-ului, care se potriveşte şi ea cu ambientul ca peştele cu bicicleta? Va avea aer condiţionat, sau va fi saună vara şi peşteră iarna? Dar de efectul de piramidă a auzit cineva din Primărie? Se zice că formele ce respectă proporţiile Marii Piramide de la Gizeh focalizează energii benefice, de exemplu obiectele organice nu putrezesc în ele. Dar cele disproporţionate focalizează energii malefice (a se vedea mica piramidă turtită de lângă Senat). Cum va arăta a noastră? Şi-aşa, pe stema oraşului, cetatea arată ca o stea răsturnată, care e un simbol satanist.
Nu confunda agitaţia cu activitatea, a zis cineva. În loc de concluzie, vechiul banc interminabil: Tutankamon, când o murit,/ Pă piramidă s-o suit,/ S-o descheiat la pantalon/ Şi-o scos un alt Tutankamon,/ Care, când o murit,/ Pă piramidă s-o suit etc.

Adrian Gagiu2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor