“Piramide” pe riscul clientului

„Acord finantari pentru imobile si auto, fara adeverinta de venit, fara avans, rate foarte accesibile. Ajut persoanele refuzate de banca. Tel. 0742-4…” Anuntul de mica publicitate suna foarte atractiv. Mai ales în conditiile în care bancile au înasprit conditiile de acordare a creditelor.

Zeci de oameni sunt programati zilnic, la sediul firmei Poligrupo, reprezentant al Carion – societate care se ocupa de „administrarea si organizarea grupurilor de cumparatori în scopul achizitionarii în rate de imobile si masini”.

Doar adeverinta medicala!

Singurul act care ti se cere pentru a dobândi creditul este un certificat de sanatate, transmis verbal de medicul de familie, pe care agentul firmei îl obtine telefonic. În schimb, ceea ce surprinde este taxa de aderare la sistem pe care trebuie sa o platesti: 5,8 milioane de lei vechi. La aceasta se adauga rata lunara. De precizat ca plafonul minim pentru creditare este de 350 milioane de lei vechi. Pentru o perioada de creditare întinsa pe 12 ani si jumatate, rata lunara este de aproape 3,3 milioane ROL.

„Suntem o societate care apartine de o firma internationala, Carion. Nu luam în considerare salariul si percepem un comision de 3% pe an. Totul e ca dumneavoastra sa puteti suporta ratele, spune Adrian Bodiu, omul lui Poligrupo, cel care raspunde la telefonul din anunt. Noi nu suntem banca, acordam banii în urma unor sedinte de finantare. Noi nu avem liste de asteptare, dar nu putem spune exact când primiti banii”.

Tragere la sorti?!

O clienta care a iesit de la interviu spune ca a venit aici cu ultima speranta, dupa ce a fost refuzata de banci. Ma întreaba discret: „Si dumneavoastra ati auzit ceva despre ei? Fiindca eu în momentul în care am spus ca vin aici am aflat ca un salontan plateste de sapte luni pentru masina, dar nu a primit-o înca.

Tot asa stiu de cineva care a renuntat, dupa ce a platit 20 milioane de lei vechi”, spune femeia, care adauga ca „contractul nu este OK: ei nu se angajeaza la nimic, dar eu platesc din prima clipa. Nu pot sa spuna când primesti creditul. Practic, acesta se acorda printr-un fel de tragere la sorti!”

Directorul general al Poligrupo, Gabriela Hârlea, spune ca din momentul în care omul semneaza contractul „înseamna ca a luat la cunostinta. Noi din aceste rate procuram imobile si masini. Nu se poate de la o zi la alta sa iei credit. Dar cu noi, va asigur, nu-i de pierdut, numai de câstigat”. Asadar, Poligrupo procura masinile si imobilele visate de clienti din banii tuturor acestora pusi la un loc. Din acest motiv, reprezentantii societatii se eschiveaza când vine vorba despre perioada de asteptare.

Sotul viceprimaritei, garant

Biro Barna, sotul viceprimaritei Rozalia Biro, este cel care garanteaza, pe Internet, pentru Carion. El este singurul oradean din cei patru garanti ai afacerii. Biro sustine ca prin intermediul acestui sistem si-a schimbat periodic masinile. „… M-am convins ca partea de colaborare abordata cu perseverenta poate sa devina pentru oricine o afacere stabila, care îi va schimba viata”, sustine acesta.

Cu toata bunavointa, sistemul Poligrupo – Carion te poarta cu gândul la jocul piramidal Caritas, pentru care oamenii Puterii din anii ’90 girau cu imaginea lor. Gabriela Hârlea, director general Poligrupo, spune însa ca acum Biro Barna lucreaza pentru Carion pe sistemul multi-level marketing (mai multi clienti adusi înseamna promovare în ierarhia Carion). „Este unul dintre cei mai buni colaboratori ai nostri. Daca nu esti client, nu poti fi colaborator”, spune directorul Hârlea.

Veronica Bursasiu