Plângeri penale pe bandă rulantă făcute de Ambulanța Bihor

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
1Comentariu
Liderul ambulanțierilor, Gheorghe Chis susține că nu are nicio vină
Liderul ambulanțierilor, Gheorghe Chis susține că nu are nicio vină
Se pare că Gheorghe Pintea, actualul manager al Serviciului Județean de Ambulanță Bihor, se ține de cuvânt. În urma auditului făcut la solicitarea sa, au ieșit la iveală o sumedenie de probleme de ordin financiar în cadrul instituției pe care o conduce.

În urma unui audit intern efectuat la solicitarea lui Gheorghe Pintea, actualul șef al Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Bihor, se pare că au ieșit la iveală mai multe nereguli în ceea ce privește bugetul unității, din 2010 până la finele lui 2015, când a fost numit la conducere. De mai mult timp, chiar de la instalarea în fotoliul de șef al Ambulanței Bihor, Pintea a atras atenția asupra faptului că a găsit unitatea cu o serie de probleme și nereguli, mai ales în ce privește modul în care s-au cheltuit banii instituției. Motiv pentru care Serviciul de Ambulanță Bihor a făcut mai multe plângeri penale la Parchetul Oradea. Suma vehiculată ca pierderi la bugetul unității este de 800.000 de lei. Conform auditului, au fost atribuite contracte preferențial, fără a se organiza licitaţii, sau cu servicii supraevaluate, precum și numiri în funcții de conducere pe criterii preferențiale.

Șeful SAJ Bihor vrea „cu cărțile pe față” ©

Nereguli fără număr

Una dintre plângeri îl are ca protagonist pe preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa, Gheorghe Chiş, fost lider local al sindicaliștilor de la Serviciul de Ambulanță Bihor. În plângere se arată că deși acesta era încadrat ca ambulanţier la Serviciul Județean de Ambulanță din Oradea, a fost pontat şi plătit cinci ani fără să fi prestat munca pentru care era remunerat. Chestionat de Jurnal Bihorean și Bihon.ro legat de acest aspect, Gheorghe Chiș ne-a declarat: „Pentru mine asemenea ziar nu există (referitor la Bihoreanul). Au scris că m-au sunat să-mi ceară un punct de vedere și nu am fost de găsit. Eu vorbesc cu oricine și nu îmi închid telefonul, însă din spusele lor reiese că m-au sunat sâmbătă; se poate, însă eu nu am răspuns la telefon deoarece nu cunoșteam numărul. În ce privește așa-zisul material de presă prezentat de ei, ce au scris acolo e strigător la cer și nu are de-a face cu mine. Mai multe am să spun în conferința de presă de mâine (marți– n.r.), pe care o voi susține la sediul Serviciului Județean de Ambulanță Bihor, unde se vor dezbate mult mai multe probleme”.

O altă plângere penală face referire la modul în care dr. George Gălbineanu, fost manager al Serviciului Județean de Ambulanță Bihor, ar fi facilitat măsluirea unei licitaţii pentru amenajarea noului sediu al instituției pe care o conducea, în favoarera unei firme deţinute de un prieten al lui Marius Pârcioagă, fost şef al Direcției de Sănătate Publică Bihor la acea dată.

În aceeași plângere este inclus și un contract, catalogat ca dubios, privind serviciile de reparare a ambulanţelor, încheiat cu service-uri specializate în alte mărci auto, ale căror oferte de preţuri depăşeau valoarea estimată a contractelor. Motiv pentru care SAJ Bihor s-a ales cu șase avertismente și două amenzi de 120.000 lei, de la Agenţia Naţională de Monitorizare a Achiziţiilor Publice.

O altă reclamație a fost făcută datorită modului păgubos din punct de vedere financiar pentru SAJ, în care s-a făcut demolarea acoperişului clădirii la Substația Salonta. O plângere penală a fost depusă și împotriva fostului coordonator al Substaţiei de Ambulanţă Aleşd, dr. Mirel Venter, reclamat de o societate comercială pentru divulgarea de informaţii unei firme concurente, unde soția acestuia este administrator.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor