Planuri mari la Sînmartin cu căminele culturale

Planuri mari la Sînmartin cu căminele culturale
Aflate azi într-o stare catastrofală tip ruină, odată reabilitate, căminele culturale din Felix, Cihei şi Haieu ar urma să devină punctele centrale pentru divertismentul din Băi.

Primarul Sînmartinului are mari speranţe că până în 2019 căminele culturale de pe raza comunei, începând cu cel din Băile Felix, vor fi reabilitate pe bani europeni, prin PNDR. Trimişii AFIR au inspectat în teren, ieri, căminele culturale propuse spre reabilitare de către primarul Cristian Laza. Este vorba despre casa de cultură din Băile Felix şi căminele culturale din Cihei şi Haieu. Casa de cultură din Felix are o capacitate de 250 – 300 de locuri, în funcţie de aşezarea lor în sală. Laza vede ca obligatorie revitalizarea sălii din Felix, cunoscută în popor ca „CC-ul” din Felix. Aceasta a fost câştigată în instanţă definitiv abia anul trecut, după ani în care Primăria Sînmartin s-a judecat cu… Primăria Oradea! Aceasta din urmă administrase imobilul ajuns astăzi într-o stare critică.

Căminul cultural din Haieu ar urma să deservească Băile 1 Mai. Facilitatea culturală din Cihei are relevanţă în contextul comunităţii tot mai numeroase din satul Cihei şi din cartierul „Beverly Hills” de la liziera pădurii Felix, unde tot mai mulţi orădeni se mută, de la un an la altul. Toate această infrastructură culturală va putea asigura componenta culturală obligatorie în comuna – staţiune turistică de interes naţional şi internaţional. Atât pentru festivaluri şi spectacole, cât şi pentru diferite proiecţii cinematografice sau de orice altă natură, cu implicaţie social-culturală.

Este de dorit ca serile în Băile Felix şi Băile 1 Mai să asigure o diversitate de actului artistic, pe măsura afluxului de turişti din Băi.

Cât costă?

Reabilitarea casei de cultură din Băile Felix ar urma să coste 500.000 de euro, conform proiectului, în timp ce căminele culturale din Cihei şi Haieu câte 250.000 de euro fiecare. Aşadar, luate împreună, o investiţie de 1 milion de euro. Primarul Laza este încrezător că proiectele vor fi finanţate cu bani europeni, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), derulat de AFIR. „Aceste proiecte au punctaj maxim, conform evaluării noastre. Dacă nici aceste proiecte nu sunt eligibile, nu mai e eligibil niciunul”, afirmă, încrezător, primarul PSD de Sînmartin.

În paralel, în comuna Sînmartin se mai desfăşoară lucrări de reabilitare ale şcolilor şi grădiniţelor, din bugetul local, dar şi prin PNDL, cu bani de la Guvern. De asemenea, sunt în derulare proiecte pentru modernizarea străzilor, prin PNDL, dar şi proiecte pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare, cu bani europeni, prin AFIR.

Totodată, Primăria Sînmartin a depus la POR un proiect major pentru dezvoltarea infrastructurii staţiunii Băile Felix, denumit „Băile Felix – Lotusul Turismului Românesc”, în valoare de 14,1 milioane de lei noi.

Proiecte derulate în comuna Sînmartin

EXTINDERE, REPARAȚII ȘI ANVELOPARE LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ FLOARE DE LOTUS, DIN SÎNMARTIN, PNDL, 537.942,90 RON

MODERNIZARE GRADINIȚĂ CU PROGRAM PRELUNGIT „PRIETENII COPILĂRIEI” SÎNMARTIN, COM. SÎNMARTIN PNDL 217.162,00 RON

MODERNIZARE ȘI ANVELOPARE LA GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT „CĂSUȚA POVEȘTILOR – BETFIA, COM. SÎNMARTIN, PNDL, 266.227,84 RON

MODERNIZARE ȘI ANVELOPARE LA GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT „DEGEŢICA” – CIHEI, COM. SÎNMARTIN PNDL, 302.874,58 RON

EXTINDERE, MODERNIZARE ŞI ANVELOPARE LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ 1 MAI – HAIEU, COM. SÎNMARTIN, PNDL, 283.005,21 RON

EXTINDERE, REPARAȚII ȘI ANVELOPARE LA ȘCOALA PRIMARĂ NUFĂRUL RONTĂU 2 și GRĂDINIŢA CU PROGRAM NORMAL „PARADISUL PRICHINDEILOR” – RONTĂU 2, COM. SÎNMARTIN, PNDL, 519.889,35 RON

MODERNIZARE STRĂZI ÎN CARTIER NOU – SÎNMARTIN PNDL 1.584.568,40 RON

Modernizare grădiniţă cu program normal „101 Dalmaţieni” Cordău, PNDL 2, 482.028,77 RON

Extinderea proiectului modernizare străzi în cartierul nou – Sînmartin PNDL 2, 5.949.694,63 RON

Modernizare infrastructură rutieră de interes local în comuna Sînmartin, localitatea Cihei, PNDL 2 3.742.078,30 RON

Modernizare străzi în cartierul de tineri din Haieu PNDL 2, 2.705.025,52 RON

Dezvoltarea infrastructurii stațiunii Băile Felix – Lotusul Turismului Românesc, POR, 14.095.260,94 RON

Modernizare străzi în localitatea Cordău, Comuna Sînmartin, AFIR, 1.000.000 euro

Extinderi rețele de alimentare cu apă şi apă uzată în satul Betfia, AFIR, 830.000 euro

Construire grădiniță P+E cu program prelungit – Comuna Sînmartin, AFIR, 489.000 euro

Taguri: ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor