Planuri municipale: arheoparc în curtea interioară a Cetății

Cetatea Oradea se cere pusă în valoare, pentru a deveni o atracție turistică pe tot parcursul anului.
Cetatea Oradea se cere pusă în valoare, pentru a deveni o atracție turistică pe tot parcursul anului.
Descoperirile arheologice din timpul recondiționării Cetății Oradea remodelează conceptul de amenajare a curții Palatului Princiar.

Arhitectul Pafka Ernest proiectează, iar Constructorul Sălard execută. Așa merg lucrurile când vine vorba despre amenajările din Cetatea Oradea. Municipalitatea plănuiește acum amenajarea unui parc arheologic în curtea interioară a Palatului Princiar. Valoarea lucrărilor, a organizării de șantier, a utilajelor și dotărilor este de 2.020.050 lei, fără TVA. În momentul de față este în curs de obținere autorizația de construire, iar lucrările vor demara în cursul lunii martie 2018 și vor fi executate de SC Constructorul Sălard SRL, informează Primăria. În 2019, acest arheoparc ar trebui finalizat.

Totul, în contextul descoperirilor arheologice din subsolurile corpurilor A şi B din perioada 2012 – 2015. În 2015 au continuat cercetările arheologice în curtea Palatului Princiar pentru punerea în valoare a vechii catedrale gotice, ce se dezvoltă pe aliniamentul ce uneşte subsolurile corpurilor sus-amintite şi zona Corpului D, ocupând o parte însemnată a curţii.

Loisir, laser, sunet!

Proiectul elaborat de firma lui Pafka – SC Pro Arh SRL – propune amenajări definitive în curtea Palatului Princiar, pentru organizarea de activități educative, demonstrative, de odihnă, loisir, spectacole artistice, spectacole de lumini laser și sunet (cu tematica istoriei cetății) proiectate pe fațadele clădirilor și amenajări provizorii pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice, astfel încât în zona catedralei gotice să poată fi reluate oricând cercetările arheologice, fără desfacerea unor pavaje, subliniază Primăria.

Amenajare pe 5.000 mp

Redăm din comunicatul Biroului de Presă al PMO: „Amenajarea curții, cu suprafața de 4.917 mp, va pune în evidență elementele constructive ale catedralei gotice și ale corpurilor adiacente, reconstituite conform rezultatului cercetărilor arheologice. Zidurile vor fi marcate la sol cu piatră fasonată. Suprafața din interiorul și din jurul catedralei episcopale care urmează a se cerceta în continuare va fi finisată cu pietriș compactat. De asemenea, se vor pune în valoare mormintele regale. Spațiul perimetral considerat că nu va mai fi cercetat arheologic se va placa cu piatră cubică. În jurul copacilor se vor crea mici spații verzi cu arbori și arbuști.

Spațiul va fi dotat cu mobilier urban adecvat monumentului (panouri de informare, bănci, fântâni de băut apă, coșuri de gunoi). Corpurile de clădire vor fi protejate prin realizarea unei hidroizolații și a unui dren racordat la rețeaua de canalizare pluvială de incintă. Se vor monta și alimenta la rețeaua de apă din incinta cetății două fântâni de băut apă și un hidrant de incendiu.

În cadrul evenimentelor culturale se va putea amenaja o scenă mobilă, iar spațiul din interiorul catedralei episcopale marcat la sol va putea fi mobilat cu bănci mobile. Lângă locul de scenă va fi amplasată o firidă electrică și se va extinde iluminatul decorativ”.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor